Single Post

Zaanse Schans

Anno 1850 is de Zaanse Schans een vrij toegankelijk woon-werkgebied. Wandel langs het bakkerijmuseum of kijk binnen bij het pakhuis waar klompen worden gemaakt. U mag ook zeker niet de kaasmakerij, tinnegieterij en de molens missen.

De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland. Een dorp vol met houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen. Maak een fiets-of vaartocht, struin in de winkeltjes en smul in één van de restaurants.

Historie

De Zaanse Schans ontleent haar naam aan een aarden schans, een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog (de opstand tegen de Spaanse overheersing). In de 16e eeuw lagen vermoedelijk in de Zaanstreek 13 van dit soort schansen. In 1574 bevond de Kalverschans zich vlak naast de huidige Zaanse Schans, aan de overkant van de doorgaande weg. Deze schans is het grootste exemplaar in de regio en de enige Zaanse Schans die de Spanjaarden nooit wisten te veroveren.

Naamgeving Zaanse Schans

De naam Zaanse Schans is rond 1961 gekozen voor de reconstructie van een karakteristieke Zaanse buurt. De aanduiding ‘schans’ is daarbij overdrachtelijk bedoeld: de locatie vormt een reservaat voor de traditionele Zaanse houtbouw, dat na de Tweede Wereldoorlog in het gedrag kwam.

Pinksterie

De Zaankanters versloegen in 1574 de Spanjaarden op Tweede Pinksterdag. Het was een bloedige strijd, vooral in Wormer, veel Spaanse soldaten kwamen om het leven. Om de overwinning te vieren, riepen de Zaankanters Pinksterdrie in het leven als feestdag.

Molens

U ziet de wieken van de molens van een afstand al draaien. In de molens wordt hard gewerkt. Een indrukwekkend schouwspel vindt plaats dankzij het krakende zwoegende hout en alle bewegende onderdelen in de buik. Dankzij het schouwspel wordt hout gezaagd, olie, meel, specerijen en kleurstoffen gemalen. Wilt u genieten van een prachtig vergezicht en zien hoe de industrie zich in de wijde omgeving heeft ontwikkeld? Beklim dan de spannende, smalle trappen naar het molendek. Op de website kunt u zien welke molens u kunt bewonderen.

Musea

Men kan urenlang vertellen over de Zaanse geschiedenis, maar de verhalen komen pas echt tot leven wanneer u ze ziet, hoort, proeft en u zich beweegt in één van de musea op de Zaanse Schans. U kunt onder andere leren hoe grondstoffen werden verwerkt, hoe producten werden gemaakt en hoe men deze producten vroeger vervoerde. Wilt u meerdere musea bezoeken? Dan bespaart u flink met de Zaanse Schans Card. U kunt deze kaart aanschaffen bij het informatiecentrum in het Zaans Museum, het Wevershuis en bij Museum Zaanse Tijd.

Nieuwsgierig geworden naar de musea op de Zaanse Schans? Neem alvast een kijkje bij de verschillende musea op de website.

Ambachten

Leer door de Oudhollandse ambachten de typisch Nederlandse kazen en het schilderwerk in Delftsblauw kennen. Wandelend over de Zaanse Schans komt u verschillende ambachtslieden tegen. U kunt over de schouders van de ambachtslieden meekijken. Immers laten zij graag zien waar de bijzondere producten vandaan komen. Bekijk www.dezaanseschans.nl om te zien met welke ambachten u kennis kunt maken.

Wandelen

Ontdek te voet veel van de Zaanse Schans. Beweeg u geruisloos door het landschap en maak deel uit van dit pure stukje Holland. Verschillende wandelroutes lopen over de Zaanse Schans. Bepaal zelf hoeveel kilometers u wandelt en waar de route u naartoe voert.

  • Dagelijks wandelend theater: theaterwandelingen worden dagelijks georganiseerd op de Zaanse Schans. Deze wandeling wordt begeleid door één van de bewoners (een ervaren gids en tevens actrice). In de rol van Kaatje Slagter uit 1850, gekleed in Zaanse kledij, laat ze u vervlogen tijden herbeleven. Nieuwsgierig geworden naar de theaterwandeling? Klik hier voor meer informatie.
  • Zaanse Schans App: deze app kunt u gebruiken om de Schans te verkennen. Tevens kunt u zich laten rondleiden door de app. Bekijk de verschillende ambachten, molens en monumentale panden. Benieuwd welke routes de app heeft uitgestippeld? Op www.dezaanseschans.nl kunt u de interactieve plattegrond bekijken.
  • Wandelroute izi. Travel: u kunt door middel van deze app de route Zaanse Schans lopen. Luister en ontdek de rijke historie van de Zaanse Schans en loop langs de oude pakhuizen en windmolens. De route vertelt aan de hand van de luisterfragmenten de geschiedenis van wanneer deze panden hiernaartoe zijn gebracht of hoe het leven er anno 1850 aan toe ging.

Wilt u meer weten over het wandelen op de Schans en in de omgeving? Klik dan hier.

Fietsen

Op de fiets kunt u kennis maken met de diversiteit van de Zaanstreek. Kiest u voor de korte route ‘Hotspot Wormerveer’ of voor de lange route ‘Om de Noord’? Klik hier om de fietsroutekaart te bekijken.

  • Zaanse Schans Bike Rent: u kunt een fiets huren in elke gewenste maat. Tevens zijn er fietsen met kinderzitjes en kinderfietsen. Adres is Kalverringdijk 25, 1509 BT Zaandijk.
  • Tuktuk ‘Gotuk’: reserveer een tuktuk voor een korte rit in de Zaanstreek of voor een uitje. Een ritje in de tuktuk is een ware belevenis. Telefonisch of via de mail kunt u een tuktuk reserveren.
  • Fietstaxi: er gaat in het hoogseizoen een fietstaxi van station Koog Zaandijk naar de Zaanse Schans, en weer terug. Het hele jaar is de taxi beschikbaar voor unieke ritjes. Reserveer telefonisch een fietstaxi. Adres is Kalverringdijk 43, 1509 BT Zaandam.

Varen

U kunt de Zaanse Schans ook vanaf het water bekijken. Dagelijks varen er verschillende boten via diverse routes over de Zaan. Stap aan boord van deze boten en bewonder het pracht en praal van de Zaanse Schans.

Onderstaande boten varen over de Zaan:

  • Windmill Cruises – Zaanse Schans: tijdens de vaartocht kunt u de heldenrollen van de Zaanse molens ontdekken. Bent u benieuwd naar het ware verhaal achter deze helden? Vaar mee met de unieke heldentocht en raak geïnspireerd en verwonderd door de Zaanse Wereld Erfgoed.
  • Zaanferry: vanaf het water ziet u de traditionele molens draaien en ontdekt u monumentale pakhuizen en fabriekspanden. Bij elke stop is er wel een verhaal om te ontdekken. Bekijk op de website het actuele vaarschema en de tarieven.
  • De Koeienboot: u vaart samen met een gids op de Koeienboot door de Kalverpolder. De route leidt u door de weilanden waar de koeien rustig staan te grazen. U vaart langs de verschillende molens en woningen aan de Zaanse Schans.
  • Windmillhopper: elke zaterdag en zondag maakt de Windmillhopper een vaartocht in een open sloep over de Zaan met een lokale gids. De gids geeft uitleg over de geschiedenis van de molens in de Zaanstreek. U stapt uit bij de molen ‘De Bonte Hen’. De gids geeft een rondleiding en laat zien hoe de historische molen van binnen werkt.
  • Voetveer Zaandijk: dagelijks varen vrijwilligers met de voetveer tussen de Zaanoevers. Stap op bij de Kalverringdijk of Zaandijk. Wilt u meer weten over de voetveer? Klik dan hier.

Bekijk de vaartochten over de Zaan op www.dezaanseschans.nl.

Winkels

Op de Zaanse Schans kunt u ontzettend veel pracht en praal bewonderen. Neem bijvoorbeeld de ambachtslieden die klompen maken, de molenaar van de Kat die dagelijks verf en pigmenten maakt of de tinnegieterij. Wilt u een stukje ambacht mee naar huis nemen? Geen enkel probleem, u kunt op verschillende plekken souvenirs kopen. Naast de molens en werkplaatsen die artikelen verkopen, zijn er ook een aantal winkels op de schans te vinden. Nieuwsgierig geworden aan welke winkels u een bezoek kunt brengen? Bekijk hier de winkels op de schans.

Horeca

De lekkere trek wordt aangewakkerd door de verse broodjes uit het bakkerijmuseum en het snoepgoed van Zaans. Er zijn genoeg plekken om te genieten van een kop koffie met gebak of een heerlijke maaltijd.

  • Pannenkoekenrestaurant de Kraai: zin in een heerlijke Hollandse pannenkoek met een doorsnede van 29 centimeter? Neem plaats in de sfeervolle eetzaal of op het terras van het pannenkoekenrestaurant. Het restaurant serveert naast pannenkoeken ook broodjes, salades, soep, koffie en thee met verschillende soorten gebak. Adres is Kraaienpad 1, 1509 AX Zaandam.
  • Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis: het restaurant ligt aan de Zaan, heeft een bootsteiger voor gasten en een groot terras. Het restaurant heeft een à la carte menu, een brasseriekaart en een authentieke bar. In de bar wordt onder meer het origineel Zaans gebrouwen Breugembier geschonken. Adres is Kalverringdijk 15, 1509 BT Zaandam.
  • Museumcafé: u heeft vanuit het café een prachtig uitzicht op de Kalverpolder en op de molens langs de Zaan. Start of eindig uw bezoek met een kop koffie of thee en een versnapering. Adres is Schansend 7, 1509 AW Zaandam.
  • Distilleerderij-proeflokaal de Tweekoppige Phoenix: enthousiaste medewerkers geven een aantal keer per dag gratis informatie over het proces. Geniet van de smaken tijdens een proeverij van drie likeuren. In de gelagkamer kunt u één van de talloze smaken proeven of in de slijterij uw favoriete smaak kopen. Adres is Kraaienest 3, 1509 AZ Zaandam.

Evenementen

Voor verschillende evenementen leent de Zaanse Schans zich als decor. Op de Zaanse Schans vinden er elk jaar traditionele evenementen plaats. Stichting de Zaanse Schans concentreert zich voornamelijk op evenementen die passen bij het historisch karakter van de Zaanse Schans of een sterke binding hebben met de Zaanstreek. Benieuwd welke evenementen er dit jaar plaatsvinden? Bekijk dan de website.

Openingstijden

Op de Zaanse Schans is ontzettend veel te doen. Niet alle attracties zijn elke dag geopend. Bekijk www.dezaanseschans.nl voor de actuele openingstijden en maak zelf een planning.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

  • Bus: de Rnet-buslijn 391 rijdt vanaf station Amsterdam CS naar de halte Zaanse Schans. De Rnet-buslijn 817 verbindt in de zomermaanden de Zaanse Schans met Volendam/Edam.
  • Trein: het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station bereikt u met de stoptrein vanaf station Amsterdam CS. Vervolgens loopt u in 15 minuten naar de Zaanse Schans.

Plan uw reis voorafgaand met 9292.

Auto

Reist u met de auto naar de Zaanse Schans? Voer in uw navigatiesysteem Schansend 7 Zaandam in. Bekijk de parkeertarieven op www.dezaanseschans.nl.

Veerdienst en openbare steigers

  • Veerdienst Amsterdam Centraal Station naar Zaanse Schans: vanuit Amsterdam Centrum kunt u de Zaanse Schans met veerdienst de Zaanboot bereiken. Tevens vaart de veerdienst ook naar Wormerveer. Klik hier om het vaarschema en de actuele tarieven te bekijken.
  • Openbare steigers: bij de Zaanse Schans zijn er diverse openbare steigers. Neem contact op met de Havendienst van Zaanstad voor meer informatie.

Fiets

U kunt de Zaanse Schans gemakkelijk bereiken met de fiets. Zowel langs als over een gedeelte van de Schans loopt een doorgaand fietspad. Plaats uw fiets in een fietsrek op de grote parkeerplaats.

Fietstaxi/Tuktuk

  • Fietstaxi: er gaat een fietstaxi tussen station Koog Zaandijk en de Zaanse Schans. De fietstaxi gaat dagelijks. Tevens is de taxi ook in het laagseizoen op afroep beschikbaar voor bijvoorbeeld ritjes naar de molens, Zaandijk en Haaldersbroek. Neem telefonisch contact op om een ritje te plannen.
  • Tuktuk: Gotuk introduceert een nieuwe vorm van elektrische mobiliteit en rijdt als pendeldienst van Zaandam centrum naar de Zaanse Schans. U kunt de tuktuks reserveren voor korte ritjes in de Zaanstreek. Reserveer telefonisch of via de mail een rit.

Locatie

Zaanse Schans
Schansend 7
1509 AW Zaandam
Tel: +31 (0)75- 204 75 10
E-mail: info@dezaanseschans.nl
www.dezaanseschans.nl