Paleis Het Loo
Paleis Het Loo is sinds 1984 een museum. In het museum kunt u aan de hand van de ingerichte kamers en zalen zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang hebben gewoond en gewerkt. Uniek in Nederland zijn de barokke tuinen die symmetrisch zijn aangelegd naar 17e-eeuws voorbeeld. De stallen en koetshuizen op het Stallenplein zijn in opdracht van Koningin Wilhelmina gebouwd. Op 20 juni 1984 is het museum geopend door Koningin Beatrix.
Collectie
De collectie van het paleis beschikt over zowel eigen collectie als over bruiklenen. Deze bruiklenen zijn onder andere van de Koninklijke Verzamelingen, de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau, de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden en uit particulier bezit.
De Stichting ’t Konings Loo, de Vereniging Rembrandt en particulieren hebben een groot aantal aanwinsten mogelijk gemaakt. De verzameling telt ongeveer 160.000 voorwerpen en bestaat uit diverse deelcollecties. Bij deze deelcollecties kunt u denken aan schilderijen, sculpturen, meubelen, kunstnijverheid, textiel en kostuums, tekeningen, prenten en foto’s, orden en onderscheidingen, boeken en rijtuigen. Bovendien beheert het paleis een deel van de Nationale Plantencollectie.
Online collectie
De collectie van het paleis is gedeeltelijk digitaal beschikbaar via de websites van partners. Benieuwd waar u de collectie online kunt bekijken? Op www.paleishetloo.nl worden de websites van de partners vermeld.
Historie van het Paleis
Stadhouder Willem III kocht in 1684 het middeleeuwse jachtslot Het Loo (nu ‘Het Oude Loo’ genoemd) inclusief de omringende gebouwen, bossen, landerijen en waterlopen. Hij wilde op deze plek een nieuw jachtslot bouwen met als doel om te concurreren met buitenverblijven van andere Europese vorsten. Wist u dat Willem en zijn echtgenote Mary Stuart, later koningin Mary II, liefhebbers waren van architectuur en tuinkunst? Een fraaie zomerresidentie moest het ‘nieuwe Loo’ worden. Op deze plek moest de stadhouder kunnen jagen en zijn hoge gasten vorstelijk ontvangen.
Het paleis en de tuinen waren in 1686 zo goed als klaar. Willem en Mary werden drie jaar later, in 1689, koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. Bij een internationale status hoorde een groter paleis. De tuinen werden uitgebreid en aan het paleis bouwde men vier paviljoens die het middendeel met de Oost- en de Westvleugel verbinden.
Het paleis is na de dood van koning-stadhouder Willem III door de opvolgende stadhouders, koningen en koninginnen gebruikt als jachtslot en zomerverblijf. Wilt u het paleis van binnen bekijken of meer weten over de geschiedenis van het paleis? Klik dan hier.
De Paleistuinen
Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis het Loo, gaven in de 17e eeuw de opdracht om de tuinen van het paleis als barokke tuin aan te leggen. De baroktuin is symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Willem en Mary vonden dat de tuin status en aanzien moest geven. Tevens hadden zij als doel dat de tuin hun bezoekers moest imponeren.
De baroktuinen werden in het begin van de 19e eeuw afgedekt met zand en hierop werd – naar de nieuwe tuinmode – een park in landschapsstijl aangelegd. Het park wordt gekenmerkt door kronkelende paden, bosjes, struiken en veel soort bomen. De tuin werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw teruggebracht naar de oorspronkelijk barokke stijl.
In de 17e eeuw overtroffen de fonteinen die van de Fransen, dankzij hooggelegen grondwater. Wist u dat de Koningssprong met zijn 13 meter de hoogst spuitende fontein van Europa was in die tijd? De groei en bloei van de tuinen vormt het thema van de tuinbeelden, goden en godinnen uit de Griekse mythologie. Tevens benadrukken zij de presentatie om van een oorspronkelijk dorre heidevlakte een prachtige tuin te maken. Wilt u meer weten over de paleistuinen, fonteinen of beelden? Klik dan hier.
Stallenplein
Het Stallenplein bevindt zich direct na de kassa. De lage gebouwen links en rechts zijn stallen. De stallen zijn tussen 1907 en 1908 gebouwd in opdracht van Koningin Wilhelmina. De Aanspanplaats waar u de koetsen en rijtuigen kunt zien, bevindt zich onder de overkapping.
Koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden kunt u van dichtbij bewonderen in de Koetshuizen. Topstuk in de collectie is de Cadillac Convertible Sedan. De auto werd in 1949 gekocht en gebruikt door Prinses Wilhelmina. Echter, de auto leek jarenlang verdwenen te zijn. De auto dook onlangs op in de Verenigde Staten. Paleis Het Loo wist de auto te verwerven en sinds 2016 kunt u hem bewonderen op het Loo.
U kunt ook in het gebouw een aantal livreien (de uniformen van de koetsiers) bekijken. In de koetshuizen staan naast de bijzondere galaberline en en galacoupé, sport-, jacht- en dienstrijtuigen uit de 19e en de 20e eeuw.
Het stallencomplex biedt plaats aan 88 paarden. In de linkerstal genieten twee paarden met een lange staat van dienst bij het Koninklijk Huis van hun oude dag. Het Koninklijk Staldepartement in Den Haag gebruikt nog steeds een deel van de stallen.
Museumshop
De museumshop biedt een grote diversiteit aan artikelen aan. Van ansichtkaart tot keramiek en van thee tot sieraden. Het museum heeft zelfs een online webwinkel. Bekijk het assortiment van de online webwinkel op www.paleishetloo.nl.
Zien & doen
Jaarlijks kunt u op het paleis verschillende gebouwen en voorwerpen bekijken, maar u kunt ook deelnemen aan diverse activiteiten. Bent u benieuwd wat u kunt bekijken of waaraan u kunt deelnemen? Klik dan hier.
Restaurant en terras
Horeca op het stallenplein
De Prins Hendrik Garage ligt vlak na de hoofdingang en heeft uitzicht op het stallencomplex. Het restaurant heeft een bedienend concept. Het restaurant kent een divers aanbod van luxe broodjes tot salades en borrelgarnituur. Het restaurant hanteert de openingstijden van het museum. Bent u benieuwd welke gerechten op de menukaart staan? Bekijk hier de menukaart.
Binnen
In het sfeervolle grandcafé kunt u genieten van een uitgebreid koffie-assortiment, zoete lekkernijen, een gezonde lunch of high tea. Op de website kunt u een tafeltje reserveren.
Buiten
Op het terras kunt u heerlijk genieten van het zonnetje in de loungestoelen. Zoekt u liever de schaduw op? Neem plaats aan een tafeltje.
High Tea
In de Prins Hendrik Garage kunt u genieten van een royale high tea. De high tea bestaat uit rijkelijk belegde broodjes, hartige-en zoete snacks en een uitgebreid assortiment aan thee. U kunt een high tea reserveren vanaf 2 personen. Reserveer op de website een royale high tea.
Groepen
Wilt u met een groep Paleis Het Loo bezoeken? Reserveer dan vooraf uw entree, rondleiding en/of horeca-arrangement. Voor groepen vanaf 20 personen zijn er gereduceerde entreetarieven. U kunt met het formulier reserveren voor een groep.
Rondleidingen
Uw paleisbezoek is niet compleet zonder een rondleiding. Een rondleiding biedt u de mogelijkheid om het paleis en de verhalen over het paleis te leren kennen. Op de website wordt het aanbod aan rondleidingen getoond.
Kinderen
Paleis Het Loo betekent voor kinderen een fantastische dag uit. Kinderen kunnen buiten spelen en leren over tuinen en koninklijke beroepen. Bent u benieuwd aan welke activiteiten kinderen kunnen deelnemen? Neem een kijkje op de website.
Uitbreiding
Bassecour
De vier grasparterres op de Bassecour worden vervangen door een glazen ondergrond. Over deze ondergrond stroomt een dun laagje water, een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen. Een bijzondere lichtinval op het ondergrondse gebied wordt gevormd door de combinatie van glas en water.
Grand Foyer
De foyer is het ondergrondse kloppende hart. Op deze plek waar alle bezoekers samenkomen, zich verspreiden over het museumcomplex en als vanzelf terugkeren. Het entreegebied wordt door de Grand Foyer verbonden met het paleis en geeft toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen en het Huis van Oranje.
Tentoonstellingen
De nieuwe ruimte voor tentoonstellingen wordt gevormd door vier zalen. Deze zalen staan met elkaar in verbinding. Wist u dat deze ruimtes maar liefst 5 meter hoog zijn?
Toegang tot het paleis
Aan het eind van de Grand Foyer verbindt de grote trap het nieuwe gedeelte met het paleis.
Naar de Oostvleugel
De Oostzijde van de Grand Foyer is de verbinding naar een presentatie over de Oranjes. U krijgt hier antwoord op vragen over het koningschap van vroeger tot nu.
Het nieuwe paleis
De inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken is in 2021 verbeterd en vooral logischer. U komt net als de voormalige vorstelijke bewoners over de Staatsietrap het paleis binnen. U kunt de stadhouderlijke route door het oostelijk deel en de koningsroute door het westelijk deel volgen.
Om het úpstairs-downstairs’ gevoel over te brengen, zijn enkele ruimtes ingericht als dienstvertrekken. De geschiedenis en het gebruik van het paleis en de tuinen door de eeuwen heen wordt verteld in het informatiecentrum in het souterrain.
Huis van Oranje
Willem Alexander noemt zich niet Willem IV. Echter, er waren ooit wel Willem I, II en III. Maar wie waren deze koningen? In het Huis van Oranje in de Oostvleugel komen vragen zoals waarom wordt de Nederlandse koning ingehuldigd en niet gekroond en wat zijn troonzetels beantwoord. Toegankelijk, tastbaar en interactief laat het paleis heden en verleden een spannend spel spelen. Het stadhouder- en koningschap van de Oranjes wordt aan de hand van spectaculaire voorwerpen en theatrale verhalen overzichtelijk gemaakt.
Juniorpaleis
Het Juniorpaleis bevindt zich in de Westvleugel. Door de diversiteit, met ‘spelen’ voor jongere kinderen en ‘doen’ voor oudere kinderen, is het museum geschikt voor de leeftijd van 2 t/m 12 jaar.
Entreeprijzen
Heeft u binnenkort een bezoek aan Paleis Het Loo op de agenda staan? Bestel nu alvast uw tickets op www.paleishetloo.nl.
Openingstijden
Bekijk de actuele openingstijden van Paleis Het Loo op www.paleishetloo.nl.
Parkeren
U kunt uw auto parkeren in de directe omgeving van het paleis. Op de website wordt de route naar de parkeerplaats getoond.
Bereikbaarheid
Auto
- Vanuit Amersfoort: vanaf de A1 (vanuit Amersfoort), afslag 18 – Paleis Het Loo en vervolgens de ANWB-borden volgen.
- Vanuit Deventer: vanaf de A1 (vanuit Deventer), volg de A50. Neem afslag 25 en vervolgens ANWB-borden volgen.
- Beide richtingen: vanaf de A50 afslag 25 en vervolgens de ANWB-borden volgen.
Openbaar vervoer
Vanaf Apeldoorn NS Station met bus 16 of 102. Bus 16 (richting Berg & Bos, halte Gedenknaald) en bus 102 (richting Amersfoort, halte Paleis Het Loo) stoppen aan de Amersfoortseweg. De halte bevindt zich op loopafstand van het entreegebouw. Plan uw reis voorafgaand in de reisplanner van 9292. Het paleis ligt op ongeveer 40 minuten loopafstand van station Apeldoorn.
Locatie
Paleis Het Loo
Koninklijk Park 16
7315 JC Apeldoorn
Tel: 31 (0) 55 577 24 00
E-mail: info@paleishetloo.nl
www.paleishetloo.nl