Single Post

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum ligt in een bosrijke omgeving, midden in de stad Arnhem en aan de Jansbeek. De stad Arnhem is ontstaan aan deze beek. Het museum laat u kennis maken met dijkbeheer, drinkwater, grondwater en watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

Vroeger

Rond 1404 werd voor het eerst iets bekend over de St. Agnieten – Begijnenwatermolen. Deze korenwatermolen behoort aan het Agnietenconvent, een nonnenklooster van de Augustijnenorde. Wist u dat in het klooster begijnen woonden? Een begijn is een vrouw die geen kloostergelofte (zoals een non) heeft afgelegd. Echter, deze vrouw heeft wel de belofte gedaan om kuis en gehoorzaam een godsdienstig leven te leiden.

De molen met een onderslagwaterrad heeft tot in het begin van de 16de eeuw gedraaid. Vervolgens heeft de molen met twee achter elkaar opgestelde bovenslag waterraderen gedraaid. De molen is in deze periode leenplichtig aan kasteel Doorweerth en hoeft om deze reden ‘om niet’ een bepaalde hoeveelheid graan malen. De Gedeputeerde Staten van Gelderland krijgt tijdens de 80-jarige oorlog het pand in handen.

De Begijnenmolen heeft tot 1913 een molenfunctie gehad. Na 1913 niet meer. Toen is het waterrad eruit gehaald. Echter, het waterrad draait tegenwoordig weer rondjes.

Anno nu

Bij toenmalig dijkgraaf mr. H. van Brink ontstond in 1998 het idee voor een voorlichtingscentrum over water. In park Sonsbeek is de Begijnenmolen een monumentale trekpleister en bleek de geschikte locatie voor het voorlichtingscentrum. De vervallen molen was toe aan een ingrijpende renovatie. Het idee van het voorlichtingscentrum liep uit de hand.

Meneer van Brink constateerde ‘dat er in heel Nederland geen museum over zoet water bestond’. Toendertijd werd er al gesproken over een permanente expositie. Echter, het idee groeide met behulp van anderen uit tot het Nederlands Watermuseum.

De Begijnenmolen werd in 2002 en 2003 verbouwd tot Watermuseum. Het ontwerp en de begeleiding van de bouw werd verzorgd door Van Hillo Verschaeren Architekten. Het bleek achteraf een heikel karwei te zijn om de opwaartse kracht van het grondwater te weerstaan. Er moest een twee meter dikke betonvloer met zware verankering worden gelegd.

Melanie Schultz- van Haegen, toenmalig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, opende het museum op 7 juni 2004.

Beeld & Geluid

Omroep Gelderland stelt in de tv serie Parels & Passie bijzondere musea en vrijwilligers centraal. Wist u dat Gelderland meer dan 150 musea telt? Van deze musea wordt de overgrote meerderheid grotendeels of helemaal gedragen door vrijwilligers. Al deze mensen hebben een passie voor cultureel erfgoed verzamelen, restaureren en bewaren.

Bezoek het Watermuseum

Gast

Het museum is een interactief museum waar alle aspecten van water samenkomen. U kunt het museum zien als een echt doe-museum. Leer alles over dijkbeheer, drinkwater, grondwater en watergebruik in Nederland en de rest van de wereld. Op www.watermuseum.nl kunt u bekijken welke kinderactiviteiten het museum verzorgd.

Jarige

Bent u binnenkort jarig of wilt u een spetterend kinderfeestje beleven met uw vrienden en vriendinnen? Vier dan uw verjaardag in het museum. Elk kinderfeestje bevat de volgende elementen: entree en ontvangst, museumbezoek op eigen gelegenheid en een cadeau voor de jarige. Wilt u meer weten over het vieren van uw kinderfeestje? Bekijk dan de website.

School

Het doel van het museum is om leerlingen bewust te maken van het belang van water in hun eigen leven, in Nederland en in de wereld. Het museum heeft voor elk niveau een passend lespakket ontwikkeld.

De lespakketten voor het basisonderwijs bestaan uit verschillende onderdelen namelijk: de voorbereiding op school, het museumbezoek en een verwerkingsles. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat het lespakket volledig in het museum wordt uitgevoerd. Bent u benieuwd naar de lespakketten? Klik dan hier.

Escaperoom

Wist u dat Escaperoom Waterproof zich op het laagste punt in de omgeving bevindt? Bij hevige regenval bestaat de kans dat het water de escaperoom instroomt. Balen zeg, wanneer er is ook weer hevige regenval op komst. Lukt het u en uw team om binnen één uur de codes te kraken en droge voeten te houden? Trek uw zwemvest en regenlaarzen alvast maar aan. Reserveer de escaperoom vroegtijdig. Uw aanvraag is pas definitief, nadat u een bevestiging heeft ontvangen.

Tickets

Heeft u binnenkort een bezoek aan het Nederlands Watermuseum op de agenda staan? Bestel nu alvast uw tickets op www.watermuseum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het Nederlands Watermuseum op www.watermuseum.nl.

Parkeren

Het museum beschikt over een aantal parkeerplaatsen. Na 350 meter (richting: centrum uit) begint de zone vrij parkeren. U kunt op de Zijpendaalseweg alleen betaald parkeren. Bekijk op de website de parkeerplattegrond.

Bereikbaarheid

Station Arnhem Centraal bevindt zich op korte loopafstand van het museum.

Locatie

Nederlands Watermuseum
Zijpendaalseweg 26-28
6814 CL Arnhem
Tel: 026 – 445 25 48
E-mail: info@watermuseum.nl
www.watermuseum.nl