Single Post

Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen ligt strategisch tussen Maas en Waal. Het kasteel stamt uit circa 1300 en is een middeleeuws kasteel. Een middeleeuws kasteel dankzij de vier torens, een ridderzaal en een gracht.

Geschiedenis

Het kasteel lag bij de bouw rond 1300 aan de Maas. Echter, de loop van de rivier werd niet veel later verlegd. Het kasteel met zijn voorburcht bleef door water omgeven. Het kasteel is met zijn vierkante grondplan en vier hoektorens een goed voorbeeld van het door graaf Floris V van Holland geïntroduceerde kasteeltype. Opvallend is dat het kasteel als één geheel is gebouwd.

De Gelderse hertog Willem van Gulik veroverde in 1386 het kasteel. De reden hiervoor was, was dat de kasteelheer was overgelopen naar aartsvijand Brabant. Voor Gelre was er alles aangelegen de grens met Brabant aan de Maas te handhaven. Tijdens de Gelderse oorlogen in 1513 kwam het gevaar van over de Maas. De Habsburgers belegerde nu het kasteel.

Het kasteel was meer dan een halve eeuw onbewoonbaar vanwege de schade die een grote brand in 1590 aanrichtte. Pas na het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 begonnen de herstelwerkzaamheden. De herbouw wordt gemarkeerd door twee gevelstenen met de jaartallen 1648 en 1667. Het kasteel kreeg in die tijd zijn oorspronkelijke middeleeuwse contouren terug. Tevens werd het interieur aangepast aan de eisen van de 17e eeuw.

In 1873 werd het kasteel verkocht aan de Katholieke kerk. Na de verkoop werd het kasteel gebruikt als klooster. De gracht rond het kasteel werd omstreeks 1893 gedempt. Tevens werd er een kapel aan de westzijde aangebouwd. Het kasteel liep in 1944 en 1945 zware oorlogsschade op.

Geldersche Kasteelen kocht in 1957 het kasteel. Een grote restauratie begon in 1959 en deze duurde maar liefst 16 jaar. Er werden veel middeleeuwse elementen teruggevonden. Vanwege deze vondsten is besloten om het kasteel terug te brengen naar de middeleeuwse staat. Ook werd de gracht weer uitgegraven. Voorwerpen die in de gracht zijn teruggevonden, geven een goed beeld van 600 jaar kasteelgeschiedenis. De restauratie werd in 1975 afgerond. In datzelfde jaar kon het publiek het kasteel voor het eerst bewonderen.

Collectie

In de loop van de tijd heeft het kasteel verschillende functies gekend. Al lang is vergeten dat de middeleeuwse geschiedenis nog tastbaar is. Het Geldersch Landschap & Kasteelen kwam in 1957 het door de oorlog zwaar beschadigde kasteel verwerven. De middeleeuwse sfeer is teruggekeerd na de restauratie.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden is de gracht uitgegraven. De uitgraving leidde tot talloze voorwerpen die in het kasteel zijn gebruikt. Deze gebruiksvoorwerpen van metaal, aardewerk en glas laten vijf eeuwen kasteelgeschiedenis herbeleven. Bent u benieuwd naar de collectie van het kasteel? Bekijk de collectie op de website.

Kasteelwinkel

De kasteelwinkel biedt een wisselend aanbod van leuke artikelen voor jong en oud aan. Bij deze artikelen kunt u denken aan houten speelgoed, verenpennen, boeken en (h) eerlijke streek- en GLK-producten.

Groepen

Bezoek samen met uw collega’s, familie of vrienden het middeleeuwse kasteel. Wilt u een compleet verzorgd dagje uit beleven? Bekijk op de website het aanbod aan mogelijkheden.

Kinderen

Het kasteel denkt naast groepen ook aan kinderen. Er zijn zelfs activiteiten die zich alleen richten op kinderen. Naast deze activiteiten kunt u op het kasteel uw kinderfeestje vieren. Schoolreisjes en educatieve uitjes kunnen ook plaatsvinden op het kasteel.

Trouwen

In de romantische en ruime trouwzaal kunt u elkaar het JA-woord geven of een geregistreerd partnerschap sluiten. Wilt u op uw huwelijksdag een bruidsreportage met het kasteel als decor laten maken? Geen enkel probleem, als uw huwelijksvoltrekking plaatsvindt in het kasteel. U kunt een fotoreportage ook los boeken.

Wilt u uw huwelijksvoltrekking combineren met een receptie, diner of feest? In het Koetshuis op de voorburcht van het kasteel is dit mogelijk.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van het kasteel ontvangen? Vul het contactformulier op de website in.

Entreeprijzen

Een bezoek aan Kasteel Ammersoyen staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.ammersoyen.glk.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het kasteel kunt u bekijken op www.ammersoyen.glk.nl.

Bereikbaarheid

Het kasteel is goed bereikbaar via de A2, afrit 19 Ammerzoden.
Wilt u met het openbaar vervoer reizen? Plan uw reis voorafgaand via de reisplanner van 9292.

Locatie

Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
5324 JR Ammerzoden
Tel: 073 – 59 49 582
E-mail: ammersoyen@glk.nl
www.ammersoyen.glk.nl