Single Post

Nationaal Monument Kamp Vught

Het herinneringscentrum is uitgebreid en vernieuwd. Koning Willem-Alexander heeft het centrum op 27 november 2019 heropend. De vaste expositie draagt de naam ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’.

Het museum bevat een binnen- en buitengedeelte. Een natuurstenen maquette laat buiten zien hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er daadwerkelijk stonden. Reconstructies van wachttorens staan om de honderd meter. Naast het kampgracht met omheining staat het nagebouwde barak. Het barak geeft weer hoe de gevangen werden gehuisvest. Echter, is de reconstructie slechts de helft van de oorspronkelijke grootte.

Van 1.269 joodse kinderen staan de namen en leeftijden op het kindergedenkteken. Deze kinderen zijn in juni 1943 weggevoerd met de ‘kindertransporten’. Lichamen van de gevangen die zijn vermoord of werden gefusilleerd zijn verbrand in het crematorium. Naast het gebouw liggen de lichaamsresten in asputten.

Gelegen in het bos ligt de fusilladeplaats. Deze plaats ligt op 30 minuten lopen. Er is een monument gevestigd. Op het monument worden de namen van 329 geëxecuteerde gevangen vertoond.

Bent u benieuwd naar de historie van Nationaal Monument Kamp Vught? Klik dan hier.

Rondleiding groepen

 • Primair onderwijs: er zijn voor het primaire onderwijs voor groep 7 en 8 vier programma’s opgesteld. Naast deze vier programma’s kunt u kiezen voor ‘Kamp Vught in de Klas’. De standaard rondleiding sluit aan op het lespakket. Voorafgaand aan de rondleiding is het van belang dat de film uit het voorbereidende lespakket is behandeld. Tijdens de rondleiding staat namelijk een hoofdpersoon uit het lespakket centraal. Het verhaal van Kamp Vught wordt verteld aan de hand van het terrein en een tas met voorwerpen. Het verhaal wordt in grote lijnen verteld. Tevens wordt een verhaal verteld van een gevange uit dezelfde streek of plaats waar uw groep vandaan komt. Wilt u meer informatie over de programma’s en de rondleiding? Klik dan hier.
 • Voortgezet onderwijs: de educatieve programma’s zijn bestemd voor de onderbouwklassen vmbo/havo/vwo. In overleg kunnen de programma’s worden uitgebreid met: een zelfstandig bezoek aan het monument op de voormalige fusilladeplaats, een film in het audiotorium of een ontmoeting met een ooggetuige. Neem contact op via de mail voor vragen. Net als bij het primair onderwijs geldt dat u het voorbereidende lespakket ‘Kamp Vught in de klas’ kunt aanschaffen om u voor te bereiden op uw bezoek. Bekijk hier de educatieve programma’s voor het voortgezet onderwijs.
 • MBO/HBO: er worden zowel voor MBO-studenten als HBO-studenten educatieve programma’s verzorgd. In overleg kan er een geschikt programma voor uw studenten worden samengesteld. Mail uw verzoek met voorkeursdatum- en tijd naar info@nmkampvught.nl.
 • Volwassenen: een rondleiding kunt u in overleg reserveren. De rondleiding duurt 75 minuten en kan naar wens worden uitgebreid. Het tarief voor een rondleiding voor een groep volwassenen is € 80,00. Tevens betaalt u per deelnemer een entree-toeslag van € 4,50. De groep mag uit maximaal 25 personen bestaan. Op www.nmkampvught.nl vindt u meer informatie over de rondleiding.

In de kalender vindt u de data waarvoor u een rondleiding kunt boeken. Klik hier om de kalender te bekijken. Let op, voor alle data geldt dat uw reservering pas definitief is, nadat het secretariaat deze persoonlijk heeft bevestigd.

Arrangementen

Voor groepen biedt Nationaal Monument Kamp Vught in combinatie met een rondleiding een arrangement aan in het museumcafé. Het museumcafé biedt een prachtig uitzicht over de omliggende lunetten.

Tarieven

 • Koffie/thee: € 1,75 p.p.
 • Koffie/thee en appeltaart: € 4,25 p.p. *
 • Lunch (twee belegde broodjes, een krentenbol, koffie en thee): € 9,50 p.p.
 • Luxe lunch (zoals hierboven, met warme snack, fruit en (karne) melk): € 14,00 p.p.

* Op verzoek is ander gebak mogelijk zoals een Vughtenaartje, brownie of een muffin.

Het maximale aantal personen voor een horeca-arrangement is 35 personen voor het koffie/thee/taart-arrangement en voor de lunch in verband met de capaciteit van de horeca-faciliteiten grotere groepen in overleg.

Voor meer informatie over de arrangementen, klik hier.

Agenda

Op de agenda van Nationaal Monument Kamp Vught staan verschillende activiteiten. Bent u benieuwd naar de agenda? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Entree

 • Volwassenen: € 11,00 p.p.
 • Jongeren 10-17 jaar *: € 4,00 p.p.
 • Vrienden en beschermers: onbeperkt vrije entree met 1 introducé
 • Museumkaart, Veteranenpas en Postactieven Pas van Defensie: vrije entree
 • VIP-kaart van de BankGiro Loterij, Rembrandtkaart en de ICOM-kaart: niet geldig
 • Gezin (2 volwassenen en max. 3 kinderen tussen 10 en 17 jaar): € 26,00
 • Optioneel: oortelefoontjes: € 1,25

De prijs is inclusief audiotour (Nederlands, Duits, Engels en Frans) en plattegrond

* Een bezoek wordt geadviseerd vanaf 10 jaar onder begeleiding.

Online kunt u een ticket aanschaffen via www.nmkampvught.nl.

Openingstijden

NM Kamp Vught

 • Maandag van april t/m september: 10:00 tot 17:00 uur
 • Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur
 • Zaterdag, zondag en feestdag: 12:00 tot 17:00 uur

Het nationaal monument is gesloten op maandag (oktober t/m maart), op 25, 31 december 2020 en 1 januari 2021.

Barak 1B

T/m augustus

 • Maandag t/m vrijdag: 12:00 tot 17:00 uur
 • Zaterdag en zondag: 13:00 tot 17:00 uur

Vanaf september

 • Maandag en dinsdag: gesloten
 • Woensdag: 12:00 tot 17:00 uur

Barak 1B is gesloten op 25, 30 en 31 december 2020 en op 1 januari 2021.

Parkeren

Voor de deur is een parkeerterrein. U kunt uw auto hier gratis parkeren. Aan de Lunettenlaan is er gratis parkeerruimte voor touringcars. Echter, is de parkeerruimte beperkt. Mocht het parkeerterrein vol zijn dan kunt u uw auto langs de weg in de berm parkeren.

Bereikbaarheid

Met de auto

Vanaf de A2 neemt u de afslag A65/N65 richting Tilburg. Op de N65 neemt u de afslag IJzeren Man/Cromvoirt. Vervolgens gaat u de derde weg rechts, de Lunettenlaan. Aan het einde van de weg vindt u de hoofdingang van het Nationaal Monument Kamp Vught.

Met het openbaar vervoer

 • Vanaf Centraal Station ‘s-Hertogenbosch kunt u een NS Zonetaxi nemen. Reserveer online een taxi en betaal vooraf.
 • Buurtbus 207: vanaf halte ‘Kazerne/woonoord Lunetten’ is het slechts 250 meter lopen naar Nationaal Monument Kamp Vught.
 • Vanaf Centraal Station ‘s-Hertogenbosch (perron K bij het busstation): de buurtbus rijdt van maandag t/m vrijdag overdag vanaf 07:52 uur elk uur. Op zaterdag overdag vanaf 09:52 uur elk uur.
 • Vanaf ‘Kazerne/woonoord Lunetten’ naar Centraal Station ‘s-Hertogenbosch: de buurtbus rijdt van maandag t/m vrijdag vanaf 07:28 uur elk uur. De laatste bus vertrekt om 17:28 uur. Op zaterdag vanaf 09:28 uur elk uur en de laatste bus vertrekt om 16:28 uur.

  De buurtbus kan maximaal 8 personen vervoeren. De buurtbus rijdt niet op zondag en feestdagen. U kunt alleen afrekenen door middel van PIN- betaling of OV-chipkaart.

Met de fiets

Het Nationaal Monument Kamp Vught is vanaf de achterzijde van Centraal Station ‘s-Hertogenbosch goed te fietsen. Volg het fietspad langs de Magistratenlaan in zuidelijke richting langs het spoor tot de Vlijmenseweg. Steek deze weg over en rijd door het tunneltje voor u. Sla achter het tunneltje meteen linksaf richting Tilburg/Eindhoven en blijf het fietspad volgen tot de tweede brug (het Drongelens Kanaal is aan uw linkerkant). Ga deze over en volg het fietspad tot aan de weg. Aan uw rechterhand ziet u Nationaal Monument Kamp Vught.

Locatie

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
Tel: 073 – 656 67 64
E-mail: info@nmkampvught.nl
www.nmkampvught.nl

Leave a Reply: