Single Post

Maczek Memorial Breda

Het museum vertelt u over de bevrijding van Breda in 1944 en de strijd die de Polen hiervoor hebben gevoerd. U maakt kennis met verschillende mannen uit de 1ste Poolse Pantserdivisie en Generaal Maczek.

Te zien

Het verhaal van de inzet van de Poolse strijders in de Tweede Wereldoorlog voor het bevrijden van grote delen van Nederland wordt verteld in het museum. Luister naar de persoonlijke verhalen van jonge Poolse mannen over hun reis door Europa om zich aan te sluiten bij de geallieerden en hun daden tijdens de bevrijding van onder andere Breda. Speciale aandacht wordt geschonken aan generaal Stanislaw Maczek, commandant van de 1ste Poolse Pantserdivisie. Hij heeft Breda met zo min mogelijk burgerslachtoffers bevrijd.

In een tentoonstelling en een auditorium op een eigentijdse manier wordt de Poolse inzet ten tijden van de Tweede Wereldoorlog verteld. Op een interactieve muur worden persoonlijke verhalen van enkele Poolse bevrijders en de strijd die zij moesten leveren geprojecteerd. In het museum treft u ook een diverse verzameling van militaire voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog aan. Tot de topstukken van de collectie behoort het originele tenue van generaal Maczek.

Er is ook een plek voor bezinning en reflectie in de ‘Chambre de Réflection’. U komt in het informatie- en documentatiecentrum meer te weten over de operaties van de Poolse militairen. Het verhaal is niet compleet zonder het Poolse Militaire Ereveld naast het museum. Dit is de grootste Poolse begraafplaats van Nederland waar ruim 160 Poolse gesneuvelden liggen.

Geschiedenis

De 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek begon met de spreuk ‘voor uw en onze vrijheid’ aan de bevrijdingsmissie van West-Europa. Bij velen is niet bekend dat Polen in grootte de vierde nationaliteit was die aan de bevrijding van Nederland heeft deelgenomen. Generaal Maczek Memorial wil invulling geven aan het erkennen van de bijdrage die de Poolse troepen hebben geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland. Tevens wil het museum op culturele en educatieve wijze ervoor zorgen dat Nederland zich blijft herinneren wat de huidige vrijheid voor opoffering heeft gekost van vele anderen.

Wist u dat de eerste Poolse Pantserdivisie onderdeel was van het Canadese leger? Deze Pantserdivisie werd in 1942 opgericht in Schotland en stond onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Op het hoogtepunt bestond het uit 16.000 militairen. Alle militairen hadden maar een doel voor ogen namelijk Polen bevrijden uit de Duitse handen. De Pantserdivisie maakten in 1944 de oversteek naar Normandië en kwamen via België in Nederland terecht en zo ook in Breda. Echter, de oorlog kwam ten einde nog voordat de eerste Poolse Pantserdivisie hun vaderland bereikt had.

Voor de Poolse militairen was het onmogelijk om naar de oorlog nog terug te keren naar het thuisland. Er werd tijdens de conferentie van Jalta in februari 1945 besloten dat Polen in de handen kwam van Stalin. Echter, dit viel niet in goede aarde bij de Poolse bevrijders en hun familie in het thuisland. Polen stonden voor de keuze om terug te gaan naar Schotland, Engeland, Frankrijk, België of te blijven in Nederland. Generaal Maczek besloot om met zijn gezin terug te keren naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. Hij schreef zijn memoires onder de titel ‘Od podwody do czolga’ (van paard-en-wagen tot tank). De generaal moest zich tot hoge leeftijd voorzien van levensonderhoud door middel van eenvoudige banen. De generaal verloor zijn Poolse staatsburgerschap. In november 1990 kreeg hij erkenning voor zijn daden en werd hij benoemd tot luitenant-generaal door de regering van de nieuwe Poolse Republiek. Op zijn honderdste verjaardag werd hij onderscheiden met de hoogste Poolse onderscheiding, de Orde van de Witte Adelaar. Stanislaw Wladyslaw Maczek overleed op 11 december 1994 in Edinburgh. Hij werd begraven bij zijn manschappen op het Poolse Militaire Ereveld aan de Ettensebaan te Breda.

Gebouw

Het ontwerp van het gebouw is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Oomen Architecten uit Breda en Kinkorn uit Tilburg. Winters Bouw en Ontwikkeling heeft het gebouw gerealiseerd. Tevens is de bouw van het museum mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van vfonds, provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda.

Op de website worden de bedrijven en/of personen vertoond die in het kader van maatschappelijk ondernemen een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het Generaal Maczek Memorial tot nu toe.

Vrijheidscolleges

Sinan Can is een Nederlandse onderzoeksjournalist en bekend van zijn prijswinnende documentaires over de oorlogen in Afghanistan, Syrië en de terroristen van IS. Sinan vertelt tijdens het vrijheidscollege over de landen die hij bezocht. Hij bezocht de landen Libië, Tunesië, Egypte, Irak en Syrië. Tevens beschrijft hij de achtergrond en de geschiedenis van de dictaturen in die regio. Bovendien laat hij zien hoe mensen ermee leven en wat het betekent om te moeten leven met angst en repressie die een dictatuur met zich meebrengt. Ook vertelt hij over de mensen die zich, ondanks alles, verzetten en soms grote offers brengen. Op de website kunt u het vrijheidscollege bekijken.

Exposities

Het museum vertoont regelmatig exposities. Elke expositie kent zijn of haar verhaal. Bent u benieuwd welke exposities u kunt bewonderen? Klik dan hier.

Educatie basisonderwijs

Hans Talboom, werkzaam bij het museum, heeft een lessenpakket samengesteld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Het museum biedt naast het lessenpakket ook een interactief programma op locatie aan. Tijdens dit programma wordt onder andere een film vertoond, een rondleiding geven en het gesprek aangegaan met de leerlingen. Bent u geïnteresseerd in het interactieve programma? Neem contact op het museum via de mail.

Op www.maczekmemorialbreda.nl kunt u het lessenpakket downloaden.

Tickets

Een bezoek aan Maczek Memorial Breda staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.maczekmemorialbreda.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Maczek Memorial Breda op www.maczekmemorialbreda.nl.

Bereikbaarheid

Met de fiets

Neem dan het fietspad aan de zuidkant van de Ettensebaan tot u bij het Pools Militair Ereveld bent. Over het brede grindpad kunt u doorfietsen tot het gebouw en daar uw fiets parkeren.

Lopend

Volg het fietspad aan de zuidkant van de Ettensebaan tot u bij het Pools Militair Ereveld bent. Over het brede grindpad komt u bij het gebouw, waar u aan uw linkerhand fietsenrekken vindt.

Met de auto

De Ettensebaan is een doorgaande weg. Bij het Pools Militair Ereveld waar het Maczek Memorial Breda achter ligt, zijn slechts vier parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zijn bedoeld om uit -en in te stappen voor mindervaliden. U kunt parkeren op het parkeerterrein van naastgelegen begraafplaats Zuijlen, Tuinzigtlaan 11, 4813 XH Breda of het openbare parkeerterrein aan de Zandoogjes in Breda. Parkeerplaats Zandoogjes bevindt zich direct achter het Shell benzinestation t.o. het Pools Militair Ereveld. Lopend bent u in ongeveer 5 tot 10 minuten bij het Pools Militair Ereveld.

Openbaar vervoer

Vanaf de bushalte Centraal Station Breda bent u in 15 minuten bij het Pools Militair Ereveld. U neemt Arriva bus 311, richting Oud-Gastel via Etten-Leur. U stapt uit bij bushalte Tuinzigtlaan, Breda. Vervolgens loopt u in 5 minuten naar het Pools Militair Ereveld.

Locatie

Maczek Memorial Breda
Ettensebaan 17A
4812 XA Breda
Tel: + 31 (0) 6 – 514 36 092
E-mail: info@maczekmemorialbreda.nl
www.maczekmemorialbreda.nl