Single Post

Internationaal Klompenmuseum

Het museum laat klompen tot leven komen. De collectie van het museum omvat ruim 2.800 paar klompen en ander schoeisel met een houten zool. De klompen en het schoeisel komen uit meer dan 40 landen. Het museum heeft de grootste en meest uitgebreide collectie ter wereld. Tevens beschikt het museum over honderden stuks gereedschap, enkelvoudige machines en een schat aan informatiemateriaal.

Geschiedenis

Wist u dat het museum is vernoemd naar de twee laatste klompenmakers in Eelde? De laatste klompenmakers waren Eiso Wietzes (1916 – 1977) en Egbert Wietzes (1925 – 1988). De heren vervaardigden niet alleen gebruiksklompen, maar verzamelden ook klompen uit vele landen.

De Stichting Klompenmuseum Gebr. Wietzes kreeg na het overlijden van Egbert Wietzes het beheer over de collectie klompen (ongeveer 600 paar) en klompenmaker gereedschappen. In 1990 opent het museum haar deuren. De totale collectie komt in 2002 in bezit van het Klompenmuseum. In 1990 werd de collectie uitgebreid met een collectie van klompen en uniek klompenmakergereedschap uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Deze klompen en het klompenmakergereedschap waren afkomstig van de heer H.P. Bongers uit Enschede.

Wist u dat het museum de belangrijkste en grootste collectie klompen van Europa bezit? De collectie wordt nog steeds aangevuld met giften en aankopen. Het bestuur van het museum heeft in 2009 een grote unieke collectie van bijna 600 paar klompen uit Frankrijk aangekocht.

De klomp

Elke Nederlander weet wat een klomp is en hoe hij eruit ziet. Klompen worden minder gedragen dan vroeger en de klompendrager behoort tot het uitstervende ras. In 1950 had bijna iedereen klompen en liep erop. Er waren in die tijd ook veel klompenmakers die allen hun eigen modellen maakten. De klompen hadden vaak een bonte variatie van kleuren en versieringen. De grote verscheidenheid aan klompen van vroeger en van nu is een waardevol deel van het cultuur-historisch erfgoed van volken uit de hele wereld.

Exposities

Het Internationaal Klompenmuseum heeft elk jaar een nieuwe expositie. Elke expositie kent zijn of haar eigen verhaal en is te relateren aan het museum. Wacht niet langer en neem alvast een voorproefje van de expositie op www.klompenmuseum.nl.

Museumwinkel

Het assortiment van de winkel biedt voor ieder wat wils. Van het thema klompen tot aan Nederland/Holland gerelateerde souvenirs en cadeautjes. Van sleutelhangers en houten tulpen tot de originele Wietzes klompen. De vrijwilligers maken ook zelf souvenirs. Bij deze souvenirs kunt u denken aan gastendoekjes met een oud Hollandse souvenirstrook.

Educatie

Het museum heeft voor scholen twee arrangementen samengesteld. De arrangementen verschillen onderling van elkaar, maar de insteek van deze arrangementen is hetzelfde. U leert aan de hand van de arrangementen het museum beter kennen.

Lezingen op locatie

Het museum biedt ook een lezing op locatie aan. Tijdens de lezing komen Nederlandse, Europese en klompen van over de hele wereld aan bod. Bent u benieuwd welke onderwerpen de revue zullen passeren? Klik dan hier.

Virtuele tour

Erwin de Wolff heeft de virtuele tour door het Internationaal Klompenmuseum gemaakt. Stap in de klompen en bewonder de unieke collectie aan klompen. De virtuele tour kunt u online bekijken via www.klompenmuseum.nl.

Entreeprijzen

Heeft u binnenkort een bezoek aan Internationaal Klompenmuseum op de agenda staan? Op de website worden de entreeprijzen vertoond. Wilt u een compleet verzorgd bezoek of een dagarrangement boeken? Bekijk de website voor de arrangementen.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het Klompenmuseum kunt u bekijken op www.klompenmuseum.nl.

Locatie

Internationaal Klompenmuseum
Wolfhorn 1a
9761 BA Eelde
Tel: 050 – 3091181
E-mail: info@klompenmuseum.nl
www.klompenmuseum.nl