Single Post

Schiedamse molens

De stad Schiedam en haar omliggende land kende bijna 40 molens. Halverwege de 20e eeuw waren er nog maar vijf molens over. Het tij keerde in de decennia daarna en ontstond er mede dankzij een groep actieve vrijwilligers voor de molens weer interesse en waardering. Uit deze groep is de Stichting De Schiedamse Molens voortgekomen. De stichting zet zich sinds de oprichting in 1981 in voor het beheer en behoud van het molenerfgoed in Schiedam.

Molens

Wist u dat in Schiedam de zeven grootste molens ter wereld staan? Echter, ooit stonden in de stad meer dan dertig molens. Het merendeel van deze molens, de brandermolens, maalde graan voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie. De molens groeide uit tot de hoogste ter wereld vanwege de bebouwing om voldoende wind te vangen en voor een grotere opslag- en productiecapaciteit.

De vijf overgebleven molens uit die tijd zijn nog steeds karakteristiek voor de stad. In deze eeuw zijn er twee nieuwe molens bijgekomen. Het totaal aantal brandersmolens in Schiedam is zeven. Één van de poldermolens buiten het centrum is een paar jaar terug volledig gerestaureerd. Schiedam is sindsdien een watermolen rijker.

Bekijk de website voor de Schiedamse molens.

Maalbedrijf

In molen De Vrijheid is het maalbedrijf gehuisvest. Het maalbedrijf combineert ouderwets vakmanschap met moderne kwaliteitseisen. Op de wind wordt er zoveel mogelijk duurzaam gemaald. Naast deze molen wordt in de Rotterdamse Delfshaven molen De Distileerketel gehuurd als extra maallocatie. Het maalbedrijf levert steengemalen meelproducten aan bakkers, branderijen, groothandels, horecaondernemers en retailers.

Wilt u meer weten over het vakmanschap of de geschiedenis van het maalbedrijf? Klik dan hier.

Molenwinkel

Molen De Walvisch combineert meerdere functies. Bent u een echte thuisbakker? Dan bent u bij de molenwinkel aan het juiste adres. De molenwinkel bevindt zich op de begane grond. Bovendien biedt de winkel ook de gelegenheid voor het drinken van een kop koffie met wat lekkers.

De molenwinkel heeft een groot assortiment aan bakartikelen. Het assortiment bestaat onder andere uit: granen, meel, bloem, cakemixen, streekproducten, biologische producten en cadeauverpakkingen.

Het adres van de molenwinkel is Westvest 229, 3111 BT Schiedam.

Bezoek de molens

  • Museummolen: molen De Walvisch is de museummolen en is in handen van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. U maakt in het museum- en molenaarsdeel kennis met de reusachtige mout- en brandersmolens van Schiedam. Deze mout- en brandersmolens maalden exclusief voor de jeneverindustrie. Tevens zijn deze molens de hoogste molens ter wereld. Wilt u een bezoek brengen aan de museummolen? Bekijk de website van het Jenevermuseum voor de openingstijden van de museummolen. Het adres van de museummolen is Westvest 229, 3111 BT Schiedam.
  • Babbersmolen: de molen ligt aan de Poldervaart in het volkstuinencomplex ‘De Vijfsluizen’. Een uniek stuk cultuurlandschap waar u zich 100 jaar terug waant in het oude Delflandse polderlandschap. In 1710 is de molen als stenen opvolger gebouwd van een houten poldermolen die hier al eeuwenlang de Babberspolder bemaalde. Bovendien is het de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland. Het adres van de Babbersmolen is Schiedamsedijk 2a, 3117 HA Schiedam. Wilt u meer weten over de Babbersmolen? Klik dan hier.
  • Molenwandeling: u wandelt langs de Schiedamse molens en gerelateerde historische gebouwen. Onderweg leert u hoe molens werken, wie er werken, wat er geproduceerd wordt en voor wie. Tijdens de wandeling vertelt u wat u ziet en beleeft. In de wandelbeschrijving zijn opdrachten opgenomen. De opdrachten kunt u op drie verschillende niveaus uitvoeren: verkenner (als u wat over het molenerfgoed wil weten), ontdekker (als u uw kennis van het molenerfgoed wil verbreden) en kenner (als u u echt in het molenerfgoed wil verdiepen). Print naast de wandeling de routekaart uit.

Educatie

Watereducatie bij de Babbersmolen: sinds enkele jaren is er een werkende poldermolen genaamd de Babbersmolen. Er is naast de molen een mini-polder aangelegd. Leerlingen kunnen deze polder vullen met regenwater. Eenmaal aangevuld, kunnen de leerlingen de polder droogmalen met een groot houten scheprad. Spelenderwijs leren de leerlingen de werking van een sluizenstelsel kennen. De leerlingen gaan 100 jaar terug in de tijd en zullen ervaren hoe het is om als een poldermolenaar met een gezin te overleven.

Wilt u meer weten over de watereducatie bij de Babbersmolen? Bekijk dan de website.

Erfgoededucatie op Museummolen De Walvisch

In de museummolen wordt u van alles verteld over de werking en de functie van de Schiedamse brandersmolens die graan maalden voor de jeneverbranderijen. Wist u dat het museum onderdeel is van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam? Wilt u meer weten over de erfgoededucatie? Klik dan hier.

Techniekeducatie

De herbouwde molen De Kameel combineert een traditioneel gaande werk met een koppel stenen met moderne faciliteiten. Bij deze faciliteiten kunt u denken aan wifi, sanitair en een vergader-instructiezolder. Een inspirerende lesomgeving voor jongeren vormt de oude tandwieltechniek van de molen. Op deze manier komen jongeren in aanraking met moderne overbrengingstechnieken. Tevens stelt de Schiedamse Molens deze molen beschikbaar voor organisaties die op zoek zijn naar een praktijklocatie om technieklessen te geven.

Wilt u meer weten over de techniekeducatie. Neem contact op met Paul Sporken.

Opleiding tot vrijwillig molenaar

Voor het bedienen van een molen is de benodigde kennis en praktijkervaring gewenst. Minstens 1 keer in het weekend draaien de molens in de stad. De molens draaien ook bij speciale gelegenheden zoals evenementen. Tevens wil Schiedamse Molens meer educatieprojecten opzetten, maar heeft daar vrijwillig molenaars voor nodig.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars biedt een landelijke opleiding tot molenaar aan. De opleiding bestaat uit een theorie en praktijkgedeelte en wordt afgesloten met een examen. Bij Molen De Nieuwe Palmboom in Schiedam kunt u praktijkervaring opdoen. Tijdens deze les wordt er verwezen naar de theorie.

Bent u gediplomeerd molenaar en heeft u interesse om vrijwillig te draaien in Schiedam? Of wilt u de opleiding tot vrijwillig molenaar volgen? Neem contact op met Paul Sporken.

Locatie

Schiedamse Molens
Doeleplein 6
3111 PA Schiedam
Tel: 010 – 426 12 91
E-mail: info@deschiedamsemolens.nl
www.deschiedamsemolens.nl