Single Post

Kinderdijk

In Kinderdijk staat u met uw voeten midden in de Nederlandse geschiedenis. Alles ligt hier onder de zeespiegel. Al eeuwen wordt er gewerkt met het water en de wind om de boel droog te houden. Het verhaal van de Lage Landen wordt verteld door de molens en de waterwegen. Ga terug in de tijd in een avontuur vol wieken, water en wilskracht in Kinderdijk.

UNESCO Werelderfgoed

Nergens anders ter wereld vindt u een molencomplex zoals in Kinderdijk. Al eeuwen houdt het systeem van molens en gemalen de grond droog. Het is een constante strijd tussen menselijke slimheid en de kracht van het water. Kinderdijk is een monument van de menselijke geschiedenis en staat sinds 1997 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

UNESCO beschrijft Kinderdijk als: het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens.

Museummolens

In Kinderdijk vindt u veel molens bij elkaar. Sinds 1997 behoren de negentien molens tot de UNESCO Werelderfgoed. Wist u dat Museummolen Nederwaard al jaren bezoekers uit de hele wereld begroet? Deze molen is in 1738 gebouwd en verkeerd in uitstekende conditie. Ervaar zelf hoe de molen bijna drie eeuwen na de bouw nog soepel zijn omwentelingen maakt.

Altijd al willen weten hoe het leven er in de jaren 50 van de vorige eeuw uitzag? In de Museummolen Blokweer kunt u dit ervaren. Het monument dateert uit 1630 en is zeker een bezoek waard voor gezinnen. In het teken van techniek staat Museummolen Overwaard en de naastgelegen educatieschuur. De molen komt uit 1740. Tevens is deze molen het enige exemplaar waarmee het water twee kanten opgemalen kon worden. Deze molen kunt u alleen bezoeken met één van de rondvaarten.

Rondvaartboot

Stap met uw entreeticket aan boord van één van de rondvaartboten. Dagelijks varen er minimaal twee door de boezems. In het winterseizoen kunt u ook varen door het polderlandschap. De vaartuigen zijn namelijk verwarmd. Vergeet tijdens het maken van de rondvaart niet om foto’s te maken van dit unieke stukje Nederland.

Audiotours

Haal meer plezier uit uw bezoek aan Kinderdijk door middel van de Kinderdijk app. De app staat vol audiotours en geeft achtergrondinformatie. U kunt de app gratis downloaden. Geniet van de extra diepgang onder zeeniveau.

Een audiotour kunt u alleen beluisteren door in de app het nummer in te voeren dat op uw entreeticket staat. Neem een koptelefoon of oordopjes mee. De geschiedenis van Kinderdijk kunt u beleven met al het moderne gemak van de app.

Hulpgemaal De Fabriek

U wordt door de multi-screenfilm in een vogelvlucht meegenomen door de geschiedenis van Kinderdijk. Een bonte verzameling figuren legt uit hoe het molencomplex is ontstaan, waar de naam Kinderdijk vandaan komt en hoe noodzakelijk goed watermanagement is voor het deels onder de zeespiegel liggende Nederland. Wilt u meer weten over het hulpgemaal? Bekijk op www.kinderdijk.nl het Hulpgemaal De Fabriek.

Wisboomgemaal

Het gemaal vormt de verbindende schakel tussen de historische Kinderdijkse molens en de twee moderne gemalen aan de rivierdijk. Het statige gemaal stoomde het Alblasserwaardse waterbeheer klaar voor de toekomst. In het gemaal komt u van alles te weten over het verhaal achter de Kinderdijkse molens. Wandel door de geschiedenis door aan een tijdwiel te draaien en luister naar verhalen uit lang vervlogen tijden. Midden in het gemaal staat een echte poldertafel waarop u de Alblasserwaard van bovenaf kunt zien. De host vertelt u in de machinekamer hoe men vroeger te werk ging. Tevens bevindt zich in het gemaal een souvenirwinkel waar u alles kunt vinden wat met molens te maken heeft. Wilt u meer weten over het Wisboomgemaal? Klik dan hier.

Op pad met een gids

Leer van alles over het leven in en om de molens van Kinderdijk door middel van een gids. De gids vertelt persoonlijke verhalen en heeft een schat aan kennis. Het verhaal van wind, wieken en waterkracht kunt u ervaren met uw eigen lokale expert.

Hoe is het eigenlijk om uw leven te leiden in een gebied dat onder de zeespiegel ligt? U staat er waarschijnlijk niet dagelijks bij stil, maar in de polders van Alblasserdam wonen en werken mensen al eeuwen tussen de molens. Bezoekt u met een groep het Werelderfgoed Kinderdijk? Voeg een extra dimensie toe door één van de gidsen te reserveren. Reserveer op www.kinderdijk.nl een gids.

Eten & drinken

 • Kinderdijk terras en snacks: beleven van avonturen maakt hongerig. Maak tijd voor een broodje, een ijsje of een verfrissend drankje in de horeca van Kinderdijk. Adres: Nederwaard 1A, 2961 AS Kinderdijk.
 • Grand Café Buena Vista: het restaurant is gehuisvest in het voormalige Waardhuis Nederwaard uit 1630. Het restaurant heeft een vintage decor, een Franse keuken en een romantisch terras. Adres: Molenstraat 230, 2961 AR Kinderdijk.
 • Café de Klok: het café-restaurant en zalencomplex is gevestigd in School Met De Klok die stamt uit 1875. Een gezellige bar met pooltafels, diverse arrangementen en een ruim aangelegd terras. Adres: Molenstraat 117, 2961 AK Kinderdijk.
 • Restaurant Le Barrage: een uniek restaurant aan het water. Neem plaats voor een lunch, een diner of een borrel. Adres: Dam 65, 2951 GA Alblasserdam.
 • Paviljoen Struis: aan het water en het drierivierenpunt aan de waterbushalte Ridderkerk ligt het paviljoen. Geniet van de gastvrijheid die de medewerkers bieden. Adres: De Schans 2, Ridderkerk.
 • Ross Lovell Krimpen: in een molen kunt u sfeervol dineren. Ervaar topkwaliteit tegen een betaalbaar tarief. Adres: Korenmolen 1, 2922 BS Krimpen aan de IJssel.

Tickets

Wilt u een bezoek brengen aan Kinderdijk? Bestel uw tickets op www.kinderdijk.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Kinderdijk op www.kinderdijk.nl.

Bereikbaarheid

Met de Waterbus

De Waterbus is de ideale manier om Kinderdijk met het openbaar vervoer te bezoeken. Vanuit Rotterdam of Dordrecht bent u meestal binnen een half uur in Kinderdijk. Bekijk de routeplanner voor de actuele vertrektijden.

Openbaar vervoer

Wilt u met het openbaar vervoer reizen naar Kinderdijk? Neem één van onderstaande bussen:

 • R-NET lijn 489: Nieuw Lekkerland naar Rotterdam via Alblasserdam en Rotterdam naar Nieuw Lekkerland via Alblasserdam. Startpunt: Rotterdam Kralingse Zoom (+/- 40 minuten reistijd tot Kinderdijk Molenkade)
 • SnelBuzz lijn 316: Dordrecht naar Kinderdijk via Alblasserdam en Kinderdijk naar Dordrecht via Alblasserdam. Startpunt: Dordrecht Centraal Sation (+/- 35 minuten reistijd tot Kinderdijk Molenkade)
 • StreekBuzz lijn 190: Streefkerk naar Rotterdam en Rotterdam naar Streefkerk (alleen tijdens spitsuren). Startpunt: Streefkerk Dorp Zuid.
  Let op: dit is een eenrichtingsverbinding die alleen in de spits rijdt. Tijdens de ochtendspits neemt lijn 190 u van Streefkerk naar Rotterdam. Terwijl het in de namiddagspits in de tegenovergestelde richting van Rotterdam naar Streefkerk rijdt.

Plan uw reis vooraf in de reisplanner via www.9292.nl.

Met de auto

De parkeerwachters wijzen u bij de entree van het Werelderfgoed naar de juiste plek. U kunt alleen met de pin betalen. Voor mindervaliden is er een parkeerplaats vlak bij het bezoekerscentrum. Auto’s en fietsen kunnen niet aan elektrische palen worden opgeladen.

Op zaterdag, zondag en enkele feestdagen is het parkeerterrein van scheepsbouwer Royal IHC beschikbaar. Adres: Smitweg 6 in Kinderdijk. Vanaf dit parkeerterrein is het ongeveer 10 minuten lopen naar de entree van het molengebied.

Met de fiets

Vanuit de steden Rotterdam, Dordrecht, Gouda en Utrecht kunt u veilig fietsen naar de molens. Bovendien kunt u vanuit Rotterdam en Dordrecht makkelijk met de Waterbus de fietsroutes rondom Kinderdijk te ontdekken. Uw fiets mag gratis mee op de Waterbus. Komt u vanuit Rotterdam, Gouda of omstreken? Vaar met de pont over van Krimpen aan de Lek naar Kinderdijk.

Locatie

Kinderdijk
Nederwaard 1b
2961 AS Kinderdijk
Tel: + 31 (0) 78 691 28 30
E-mail: info@kinderdijk.nl
www.kinderdijk.nl