Single Post

Tabakshistorisch Museum

Het is niet vreemd dat het museum gevestigd is Delft. In Delft stonden naast de oudste sigarenfabriek van Albertus Hillen uit 1770 twee van de oudste sigarenfabriekjes van Nederland. De sigarenfabriekjes kwamen uit 1783 en 1803. Het museum is gehuisvest in de vroegere sigarenspeciaalzaak van Nel en Rein ’t Mannetje uit 1941. Er was in die tijd amper tabak voorhanden. Tabak werd op de fiets gehaald in de Utrechtse Heuvelrug. Het tabak dat uit Utrecht werd gehaald, werd vermengd met amateurtabak uit het Westland.

In 1986 trouwt de dochter van Nel en Rein met Louis Bracco Gartner. Door Louis begint het museum met de aankoop van een emmer vol opgegraven kleipijpen. De pijpencollectie bestaat inmiddels uit ruim 12.000 stuks. De collectie wordt niet alleen uitgebreid met pijpen, maar ook met allerlei zaken die met andere vormen van tabaksgebruik te maken hebben.

Eerste sigarenfabrikant

Er is niet met zekerheid te zeggen wie de eerste Nederlandse sigarenfabrikant was. Naar verluidt was dat Albertus Hillen uit Delft. Albertus maakt sinds 1770 verschillende tabaksproducten waaronder sigaren. In veel grotere plaatsen ontstaan sinds 1850 lokale, kleinschalige sigarenmakerijen met hooguit 20 mensen in dienst. In de meeste gevallen runnen zij een eigen winkel. Bovendien leveren zij aan andere lokale tabakswinkeliers en winkels van koloniale waren zoals koffie en thee.

Grote sigarenfabrieken met 100 of meer mensen in dienst ontstaan aan het eind van de 19de eeuw. Tevens vindt aan het eind van deze eeuw de eerste mechanisatiegolf plaats. Machines nemen het strippen en kerven van tabak over.

Nederlandse Sigarenmakers-en Tabakbewerkersbond

In 1895 wordt de Nederlandse Sigarenmakers-en Tabakbewerkersbond opgericht. Voor fabrieksarbeiders verbeteren de omstandigheden in het licht van het opkomend socialisme. De ‘grote jongens’ hebben tijdens de opbouw na de Tweede Wereldoorlog de sigarenproductie in handen in plaatsen als Eindhoven, Valkenswaard en Kampen.

Sigaren-en tabaksfabrieken

Tussen 1960 en 1980 zijn veel oude, markante gebouwen van sigarenfabrikanten gesloopt. Echter, staan een aantal gebouwen van sigarenfabrikanten nog overeind. Deze gebouwen hebben de status industrieel erfgoed gekregen. Sommige gebouwen zijn nog in gebruik als traditionele fabriek. Een voorbeeld hiervan is De Olifant in Kampen. Tevens zijn oude namen als Hofnar, Ritmeester, Karel I en Willem II nog altijd een begrip.

Cubaanse sigaren

Wie aan sigaren denkt, denkt aan Cuba. Tabaksbladeren werden door de Maya’s gerold in een vorm die aangestoken kon worden. Cubaanse natives noemden dit een cohiba. De cohiba is één van de duurste en exclusiefste sigarenmerken van het land. Een sigaar bestaat uit binnengoed van versneden tabak, binnenin het zogeheten omblad. Een sigaar wordt compleet gemaakt door een dekblad. Oorspronkelijk werd het Cubaanse merk Cohiba alleen voor Fidel Castro en andere vips geproduceerd. Gewone burgers mogen sinds de jaren 80 ook deze sigaren roken. Het meest verkochte merk is Montecristo. Waarschijnlijk is dit merk ook het beroemdst.

Wist u dat het decennialang strikt verboden was om Cubaanse sigaren over de grens met de VS te vervoeren? Echter, is deze regel sinds januari 2015 versoepeld. Deze verspoeling was onderdeel van een grootschalige toenadering tussen Cuba en de VS. Elke Amerikaan mag tegenwoordig voor 100 dollar aan Cubaanse tabak en alcohol meenemen naar eigen land.

Afspraak

Wilt u een bezoek aan het museum brengen? Neem telefonisch contact op met Louis Bracco Gartner of via de mail.

Locatie

Tabakshistorisch Museum
Contactpersoon: Louis Bracco Gartner
Van Bossestraat 4
2613 CR Delft
Tel: + 31 (0) 15 2122411
E-mail: tabaksmuseum@ziggo.nl
www.tabaksmuseum.nl