Single Post

Oudste eik van Nederland

De Kroezeboom van Fleringen (Overijssel) is niet een paar duizend jaar oud, maar is waarschijnlijk tussen de 400 en 500 jaar oud. Echter, worden er ook getallen tot 1000 jaar genoemd. Hetgeen wat vaststaat is dat het de oudst geregistreerde zomereik in Nederland is. De eikenboom wordt gekoesterd. Zijn gezondheid wordt bewaakt door boomchirurgen. De gesleten stam wordt overeind gehouden door ankers en kabels. De goede zorgen, zorgen ervoor dat de boom er vitaal bijstaat.

Uitstraling

De boom wordt gekenmerkt door een dicht vertakte kroon. In het voorjaar zit de kroon vol knoppen. De Kroezeboom heeft een stam met een omtrek van ruim 7 meter. De boom is 16 meter hoog.

Functies van de boom

Hoogstwaarschijnlijk is de boom in de 16de eeuw geplant. De boom gaf de scheiding tussen landerijen aan. In Nederland kwam dit vaak voor, omdat een Kroezeboom of kruisboom een boom is die een grens of kruispunt markeert. De grensaanduiding is niet de enige functie van de boom. De boom deed dienst als heilige plaats of rechtsplaats. In de 17de eeuw stond een veldkapelletje aan de voet van de boom van Fleringen. Een veldkapelletje is een zogenaamd ‘hilligen huesken’. Het is niet bekend aan welke heilige deze was opgedragen.

De plek bleef ook na de sloop heilig voor katholieken in de omgeving. Katholieken werden in de tijd van de reformatie de kerk uitgedreven. Bij de boom zochten zij hun toevlucht voor de heilige mis. In het geheim vonden onder de takken voor het krieken van de dag eucharisatievieringen plaats. De preekstoel was de wagen waarop het altaar en de priester naar de boom werden gereden.

Een nieuwe houten kapel is er in 1944 neergezet. Architect Jan Jans uit Almelo zou in eerste instantie het ontwerp verzorgen, maar Jan was geen katholiek. De klus werd gegund aan de Bossche architect Hendrik W. Valk. Op begrafenissen werd tot nog niet zo lang geleden de kist langs de boom met kapel gedragen. Echter, is de boom nu een spirituele plek.

Vieringen

Er worden jaarlijks vredesvieringen gehouden bij de boom. De viering vindt plaats op de eerste of laatste zondag van de vredesweek en er is plaats voor vieren en ontmoeten.

Locatie

Aan de weg van Oldenzaal naar Tubbergen in Twente, aan de Lansinksweg. Ongeveer 150 meter van de Oldenzaalseweg, aan de noordkant van Fleringen.