Single Post

Museum Hengelo

Het museum is onlosmakelijk verweven met de geschiedenis van Hengelo. Tevens heeft het museum een cultuurhistorische collectie van Hengelo. De cultuur en geschiedenis van Hengelo worden op verschillende manieren in beeld gebracht. Elke kamer kent zijn eigen charme, met aandacht voor detail.

Het verhaal van de stad Hengelo wordt verteld in een modern museale omgeving, ondersteund door kunst- en gebruiksvoorwerpen, documenten en beeldmateriaal. Het museum laat zien waarom Hengelo eruit ziet zoals ze eruit ziet, hoe de stad zich ontwikkeld heeft in de afgelopen eeuwen en wat daarbij verloren is gegaan en gespaard is gebleven. Naast het verhaal van de stad wordt het verhaal van de mensen verteld.

Geschiedenis

Het museum is gevestigd in een oorspronkelijk winkelwoonhuis. Het huis werd in 1881 verbouwd tot een herenhuis. De familie van Benthem heeft tot 1973 in het huis gewoond. De stichting Oald Hengel kocht in 1974 met steun van de gemeente Hengelo het pand en startte in 1976 een oudheidkamer. In februari 2004 werd de oudheidkamer officieel een erkend museum: Museum Hengelo.

Er werd in 1995 een nieuwe vleugel bijgebouwd om meer ruimte beschikbaar te hebben. In 1998 werd het gebouw een rijksmonument. Door sloop en bouwwerkzaamheden aan de overkant van de Beekstraat traden in 2000 verzakkingen op waardoor scheuren in het gebouw ontstonden. Het gebouw werd middels uitbreiding en vernieuwing van de fundering gestabiliseerd. Toendertijd heeft er ook een grondige renovatie van het gebouw plaatsgevonden. In 2003 is de inrichting geheel vernieuwd en aangepast aan de moderne tijd.

Popmuziekkamer

In deze kamer wordt het verhaal van de opkomst van de popmuziek in Hengelo verteld. Het verhaal wordt verteld aan de hand van foto’s en voorwerpen van clubs en bands uit de sixties. Waan u in de jaren zestig dankzij de werkende jukebox, een flipperkast, een Puch brommer, foto’s en muziekinstrumenten.

Nieuwsgierig worden naar de popmuziekkamer? Maar kunt u niet wachten, neem alvast een kijkje op www.museumhengelo.nl.

Collectie

Aanwinsten

De collectie van het museum bestaat uit diverse aanwinsten. Een van deze aanwinsten is de kroonluchter. De voorzitter van het Nederlandse Roode Kruis ontving op 29 juni 1932 ter gelegenheid van het 65 jarig jubileum van het Roode Kruis, een door de firma Dijkhof geproduceerde kroonluchter. Het museum is naast de kroonluchter in het bezit van vijf prachtige stadsgezichten. Deze stadsgezichten zijn geschilderd door Willem Wilmink. Het museum heeft van de heer Jansen uit Haaksbergen een driehoekig bronzen naamschild met Stork ooievaar ontvangen. Van een anonieme schenker heeft het museum een fauteuil met het gemeentewapen van Hengelo ontvangen.

Dikkers

J.O.G. Dikkers richtte in 1879 een fabriek op. De fabriek produceerde onder andere appendages voor stoomketels, in het bijzonder stalen en koperen afsluiters. De voornaamste afnemer was Stork. De afsluiters werden verwerkt in stoommachines. Later in dieselmotoren, turbines, pompen en ventilatoren.

Tussen 1902 en 1910 was aan het Hengelose bedrijf G. Dikkers & Co een atelier voor gedreven koperwerken verbonden. Vele Art Nouveau-ontwerpen werden in die tijd van de hand van mevrouw Johanna van Eybergen (1865-1950) en de Hengeloër A. Dijkhof (1876-1953) in het kunstatelier uitgevoerd. De collectie in het museum wordt algemeen als toonaangevend in Nederland beschouwd.

Menthol

De bijnaam van Joseph Sylvester (1890-1955) was Menthol. Joseph was de eerste getinte man in Hengelo. Hij trok als marktkoopman heel Nederland door. Joseph verkocht tandpasta, pijnstillers, hoesttabletten en dergelijke. Hierdoor stond hij bekend als Menthol. Later besloot Menthol om zich te richten op de handel in dierenhuiden en het fokken van konijnen.

De Menthol collectie in het museum bestaat uit verschillende voorwerpen uit het leven van Joseph Sylvester: plakboeken, zijn beroemde wandelstok en zijn hoge hoed. Er is in 2009 een film over zijn leven gemaakt.

Textiel

De textielproductie kwam vanaf 1830 op gang in Nederland. De handmatige productie veranderde rond 1850 door de industrialisatie. In Hengelo kwam een weefgoederenfabriek van Stork, de Nederlandse Katoen Spinnerij en een fabrieksschool. De textielindustrie heeft in Twente en Hengelo een belangrijke rol gespeeld tot de crisis in de jaren 70 van de vorige eeuw.

De collectie van het museum bestaat uit diverse aansprekende artikelen: kleding uit de vorige eeuw in alle soorten en maten. Tevens is er ruime collectie van Garenfabriek Bieze Stork & Co te zien.

Tweede Wereldoorlog

De collectie over de Tweede Wereldoorlog geeft een juiste indruk van de verschillende gebeurtenissen die plaatsvonden tussen de jaren 1940 en 1945. Bij deze gebeurtenissen kunt u denken aan: aankondigingen van de staking uit 1943 en de documentatie over het verzet van artsen in de Tweede Wereldoorlog. Neem alvast een kijkje in de collectie van de Tweede Wereldoorlog op www.museumhengelo.nl.

Archeologie

Markegrenzen

De werkgroep Markegrenzen Hengelo is een werkgroep van de archeologiegroep van Museum Hengelo. Deze werkgroep onderzoekt waar de markegrenzen van Hengelo hebben gelegen. De focus ligt met name op de markeringen (veldkeien en stenen palen) die daarvan nog aanwezig zijn. Het doel van de werkgroep is om deze zichtbaar te maken. Het zichtbaar maken gebeurd door ze naar boven te brengen, toegankelijk te maken waar mogelijk of van een informatiebordje te voorzien. Tevens herplaatst de werkgroep de markeringen om de grens weer zichtbaar te maken.

Wilt u meer weten over de Markegrenzen in Hengelo? Klik dan hier.

Huys Hengelo

Wist u dat de Hengelose bodem een geheim bevat? Onder de moderne woonwijk Thiemsland, net buiten het centrum van de stad, bevinden zich restanten van een groot gebouw. In eerste instantie zal het gebouw u doen denken aan een soort kasteel. Echter, gaat het om een havezate. Een havezate is een versterkt huis of hof. Oorspronkelijk was het de benaming voor een grote boerderij met land. Een havezate werd vanaf de 17e eeuw gezien als een riddermatig goed. Het bezit van een havezate was een voorwaarde voor lidmaatschap van het ridderschap. De bewoners van een havezate behoorden tot de notabelen uit de omgeving.

Tarieven

Heeft u binnenkort een bezoek aan Museum Hengelo op de agenda staan? Bekijk de tarieven op www.museumhengelo.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van Museum Hengelo kunt u bekijken op www.museumhengelo.nl.

Locatie

Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo
Tel: 074 – 259 42 16
E-mail: info@museumhengelo.nl
www.museumhengelo.nl