Single Post

Boekhandel Waanders

De bouw van de Broerenkerk is gestart in 1466 met de in Zwolle aanwezige Dominicanen. In 1512 is de bouw afgerond en de kerk bestaat sinds dat moment uit een tweebeukig schip en een enkelvoudig koor met driezijdige sluiting. Zwolle werd in 1580 geteisterd door plunderingen en beeldenstormen. Dominicanen werd in hetzelfde jaar door het Zwolse stadsbestuur de stad uitgestuurd.

De protestanten namen de kerk in 1640 in gebruik. De gemeente Zwolle heeft de kerk vanaf 1982 in bezit en de kerk is langere tijd voor verschillende doeleinden gebruikt. Een gedaanteverwisseling vond plaats in 2013. De kerk kreeg een nieuwe bestemming als boekhandel. De oude doorgang tussen de kerk en achterliggend klooster is bij de verbouwing opengemaakt. Vanuit de kerk kan de kloostergang betreden worden.

De gewelven

Wist u dat de best bewaarde schat van de kerk het indrukwekkende gewelf met schilderingen is. In 1983 kwam dit tijdens de restauratie tevoorschijn. De 139 schilderingen dateren uit het eerste kwart van de 16de eeuw. De kerk telt twee beuken die elk uit zeven gewelfvlakken bestaan. Ieder gewelf telt op enkele uitzonderingen na zes heiligen, vier wapens en diverse bloemmotieven. Door de transformatie van Broerenkerk tot Waanders In De Broeren in 2013 komen de gewelfschilderingen letterlijk tot bij het publiek.

Scheuer-orgel

De welgestelde vrijgezel en kerkvoogd Pieter Queijsen (1755-1831) heeft de orgel in 1824 aan de kerk geschonken. J.C. Scheuer heeft de orgel in de Broerenkerk gebouwd. Bovendien verkeert de orgel bijna geheel in zijn oorspronkelijke staat. Inmiddels is de orgel een pronkstuk geworden in de boekhandel. Het orgel wordt regelmatig bespeeld door verschillende organisten.

Hermen

De restanten van ‘Hermen’ uit de 15e eeuw vindt u in een crypte in de kerk en op de derde verdieping een levensechte reconstructie van de laat-middeleeuwse Zwollenaar. De reconstructie roept ook de herinnering op aan de ruim 5.000 mensen die in de loop der eeuwen in de kerk begraven werden. De archeologische opgraving werd ineens plaats delict door de opvallende vondst. Archeologen gingen op zoek naar de feiten en een motief. Zij vonden een man, die de naam Herman heeft gekregen. Herman moet rond 1.400 geleefd hebben.

Glas in lood

Tijdens de laatste fase van de transformatie is er kleurrijk glas in lood ingezet. De Noorse kunstenaar Kjell Nupen (1955 – 2014) heeft in het grote koorraam een nieuwe glasapplique gerealiseerd. Nupen werkte samen met glazenier Peter Heijman van Glasatelier Oud Rijswijk. Heijman heeft de overige beglazing in de kerk uitgevoerd.

Rondleidingen

Waanders In De Broeren verzorgt voor groepen op aanvraag, en op basis van beschikbaarheid van de gids de volgende twee rondleidingen:

  • Rondleiding in de kerk: de gids vertelt over de geschiedenis van de kerk en het aangebouwd klooster. Bovendien is er aandacht voor de gewelfschilderingen, het Scheurerorgel en de metamorfose van kerk tot de huidige boekwinkel. Wilt u meer weten over deze rondleiding? Klik dan hier.
  • Rondleiding Broerenkwartier: u wordt door de gids naar buiten meegenomen voor een korte wandeling door de directe omgeving van de kerk. Er is aandacht voor de Hanze, de oude stadsmuur met de torens en het geboortehuis van Thorbecke. Tevens wordt er een kijkje meegenomen in en buiten het Oude Huis van Bewaring. Hotel de Librije ontbreekt niet tijdens de rondleiding. Na de rondleiding kunt u genieten van koffie met wat lekkers. Er volgt na de pauze nog een rondleiding door de kerk. Bekijk www.libris.nl voor meer informatie over de rondleiding.

Een rondleiding kunt u boeken via www.rondleidingen@waandersindebroeren.nl t.a.v. de heer J. Lans.

Leeshemel café

U vindt het café bovenin de Waanders In De Broeren. Droom onder de gewelven weg met een boek.

Brasserie

U vindt aan uw rechterzijde bij binnenkomst brasserie ‘Smaak In De Broeren’. In de brasserie kunt u genieten van een verlaat ontbijt of een verse kop koffie met een krant of een tijdschrift. Ambachtelijk gebak en heerlijke lunchgerechten worden geserveerd in de sfeervolle brasserie en in de zomer op zonnig gelegen terras. Er wordt vaak gewerkt met regionale producten. Klik hier om de menukaart te bekijken.

Feest of vergadering

Voor een feest, vergadering, presentatie of een ander zakelijk en particulier evenement kunt u Smaak In De Broeren en Leeshemel café afhuren. Bovendien verzorgt de eigen chef-kok of vaste cateraar Stern op maat gemaakte (bedrijfs) borrels- en diners.

Vergader of laat uw (zaken) diner plaatsvinden in de unieke omgeving van de middeleeuwse Broerenkerk. De Broerenkerk bevindt zich te midden van de Zwolse historie en ligt in de bruisende binnenstad.

Wilt u dat er wordt meegedacht? Neem contact op via het contactformulier, telefonisch via 038 – 421 53 92 (keuzemenu 2) of via de mail smaak@waandersindebroeren.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Boekhandel Waanders op www.libris.nl.

Locaties

Boekhandel Waanders
Achter de Broeren 1-3
8011 VA Zwolle
Tel: 038 – 421 53 92
E-mail: info@waandersindebroeren.nl
www.libris.nl