Single Post

Spoorwegmuseum

Het spoorwegmuseum valt niet het rijtje van een ‘standaard’ museum. In het museum kunt u namelijk ontdekken hoe de trein de wereld heeft veranderd. Deze verandering kunt u ontdekken door middel van een levensecht station, een theater, spannende attracties en met wisselende tentoonstellingen. Begeef u tijdens uw bezoek aan het Spoorwegmuseum op het juiste spoor.

Collectie

Het museum beschikt over een zeer uitgebreide collectie aan locomotieven, treinstellen, rijtuigen, schaalmodellen, stoommachines, schilderijen, spoorwegmateriaal en voorwerpen.

 • Eten & Drinken: de tentoonstelling ‘Tosti’s Truffels Treinen’ laat u twintig objecten zien. Van schaalmodel Rheingold salonrijtuig tot proefmodellen van de herbruikbare koffiebeker. De tentoonstelling laat ook perronbekers en de eerste Nederlandse koffiekar zien. Benieuwd naar de twintig objecten van de tentoonstelling? Klik dan hier.
 • De treinen: in het museum kunt u het rollend materiaal (voertuigen die op spoorwegen rijden) bewonderen. Een greep uit de collectie van locomotieven, rijtuigen en treinstellen ziet u hier.
 • Modeltreinen: wist u dat de uitvinding van de stoomlocomotief aan het begin van de negentiende eeuw het startschot was voor revolutie op het gebied van vervoer? In het Modellenmagazijn kunt u de collectie zien aan spoorwegmateriaal. Ontdek op www.spoorwegmuseum.nl de collectie.
 • Draisines: bekijk in het museum de unieke collectie aan draisines uit het eind van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw. De draisines kunt u bewonderen bij onder meer de loopbrug boven de gang naar de draaischijf. Op www.spoorwegmuseum.nl kunt u alvast een voorproefje nemen.
 • Techniek: de techniekcollectie bestaat uit de onderdelen weg en werken, veiligheid, voertuigtechniek, kantoor en werkplaats. Grotendeels kunt u de verzameling op het buitenterrein van het museum ontdekken. Echter, bevinden zich in het museumgebouw ook voorwerpen. Meer informatie over de techniekcollectie vindt u hier.
 • Kunst: kijk uw ogen uit aan de schaalmodellen, schilderijen, spoorwegmateriaal en voorwerpen. U kunt de collectie op verschillende plekken in het museum bekijken. Klik hier om de uitgelichte kunstcollectie te bekijken.

Kids

 • Speeltuin: kinderen kunnen komen spelen in de speeltuin. Roetsj van de glijbaan, stap in de boot of gebruik een echte pomplorrie. De speeltuin bevindt zich op het achterterrein van het museum. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en zelfs met water.
 • Jumbo Express: neem plaats in de Jumbo Express en maak een ronde langs de onbekende plekken van het museum. De Jumbo Express is alleen voor kinderen.
 • Techlab (kinderen van 4 t/m 12 jaar, volwassenen): ontdek door middel van verschillende proeven hoe treinen werken. Laat een trein rijden door de stroomkring op de juiste manier te sluiten en trek een keer aan de noodrem. Mocht u er niet uitkomen, geen enkel probleem. Er zijn namelijk overal spiekbriefjes verstopt. Aan het einde van uw bezoek aan het Techlab doet u examen. Wanneer u geslaagd bent voor het examen bent u een echte treinexpert.
 • De Vuurproef: u wordt meegenomen op reis door twee eeuwen spoorhistorie. Ontdek wat de trein voor de wereld heeft betekend en hoe de toekomst eruit komt te zien. De Vuurproef is voor iedereen die zich 12 jaar of ouder voelt.
 • Stalen monsters: het verhaal gaat over een grote familie die bij het spoor werkt. U ziet de familieleden op het perron of in de trein, maar ook achter de schermen wordt hard gewerkt. Maak kennis met de vele beroepen die er zijn bij het spoor. Speel de quiz en ontdek welk object bij welk beroep hoort. Eindig het avontuur met een spannende rit door het donker. U komt tijdens de rit oog in oog te staan met echte stalen monsters.
 • Droomreizen: u beleeft tijdens de voorstelling de hoogtijdagen van de internationale treinreizen. Een internationale treinreis is een wereld vol dromen, sprookjesbestemmingen en luxe. De Orïent Express reed vanuit Parijs via vele Europese steden naar de Poort van Azië: Constantinopel.

Restaurant

U wordt van harte welkom geheten in restaurant ‘de Remise’. Geniet in het restaurant van een wisselend aanbod aan broodjes, soepen en dranken. Uiteraard mag u ook uw eigen lunchpakket meenemen.

Winkel

In de winkel kunt u een aandenken aanschaffen van het Spoorwegmuseum. De winkel biedt boeken over de treinen in het Spoorwegmuseum, sokken met een trein print, kaarten en nog veel meer aan. Neem een kijkje in de winkel en scoor een leuke souvenir.

Toegangsprijzen

Heeft u binnenkort een bezoek aan het Spoorwegmuseum op de agenda staan? Bestel nu alvast uw tickets op www.spoorwegmuseum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het Spoorwegmuseum op www.spoorwegmuseum.nl.

Parkeren

Uw auto kunt u parkeren op het parkeerterrein. Het parkeerterrein bestaat uit 200 parkeerplaatsen. Tijdens drukke dagen is het parkeerterrein snel vol. Mocht het parkeerterrein vol zijn dan kunt u uw auto parkeren in de nabije omgeving. Klik hier voor parkeerlocaties in Utrecht. Benieuwd naar de parkeertarieven op straat, in een garage of bij P + R? Klik dan hier.

Bereikbaarheid

Met de auto: vul in uw navigatiesysteem Johan van Oldenbarneveltlaan 1, Utrecht in. Let op: vanaf A2 uit de richting Amsterdam niet Centrum/Jaarbeurs volgen, maar via stadion Galgenwaard rijden.

Met de bus: u neemt vanaf Utrecht Centraal bus 2 en stapt uit voor het museum. Of u neemt bus 4, 8, 28, 50, 55, 73 of 77 en stapt uit bij bushalte Stadsschouwburg. Vanaf die halte is het Spoorwegmuseum op loopafstand te vinden.

Met de trein: vanaf Utrecht Centraal Station rijdt elk uur de trein naar het station Utrecht Maliebaan. U stapt midden in het museum uit. U kunt in de pendeltrein gebruik maken van de OV Chipkaart. Bij het museum kunt u in- en uitchecken. Bij aankomst op het perron wordt door het personeel van het museum gevraagd naar uw reservering. Plan uw reis met de NS planner.

Locatie

Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht
Tel: 030- 230 62 06
E-mail: info@spoorwegmuseum.nl
www.spoorwegmuseum.nl