Single Post

Rijksmuseum Muiderslot

In het kasteel kunt u ontdekken hoe het leven vroeger was. Waan u in de middeleeuwen en in de zeventiende eeuw. Bewonder de harnassen, zwaarden, gebruiksvoorwerpen, meubels, schilderijen, beelden en nog veel meer in het Muiderslot. Benieuwd naar één van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland? Kom langs en ontdek het zelf.

Rijksmuseum

Het Muiderslot is in 1285 gebouwd met één doel verdediging. Het kasteel is afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. Sinds 1878 is het een rijksmuseum. Echter, was het kort daarvoor compleet vervallen en zelfs bijna gesloopt. Koning Willem I stak hier een stokje voor. Onder leiding van architect Pierre Cuypers is het kasteel gerestaureerd.

Tuinen

In de 17e eeuw zijn de tuinen voor het eerst aangelegd. De tuinen werden aangelegd om ervan te kunnen genieten, te pronken en om uit te eten. Immers was het noodzakelijk om altijd voedsel in de buurt te hebben. Geniet in één van de tuinen en kom heerlijk tot rust. Het kasteel heeft maar liefst vier kasteeltuinen. Bekijk hier de tuinen van Muiderslot.

Waterschild

Het Waterschild paviljoen ligt achter het Muiderslot. Ontdek van alles over het water om het kasteel heen. Was het water een vriend of een vijand voor het kasteel? Weet u door het waterscherm heen te stappen?

Het is geen toeval dat het Muiderslot op deze plek aan het water ligt. Het was een slimme plek voor de handel, omdat het lag aan de vroegere Zuiderzee en aan de rivier de Vecht. Schepen die hier langs kwamen, moesten tol bij het Muiderslot betalen.

Wist u dat het Muiderslot een waterburcht is? Het kasteel staat met ‘zijn voeten’ in het water. Bij de verdediging was de slotgracht om het kasteel een handig middel. De ophaalbrug werd omhoog gehaald wanneer de vijand eraan kwam. De vijand kon niet door de slotgracht heen.

Collectie

Sinds 1878 is Muiderslot een rijksmuseum. Vanaf dat moment worden er schatten verzameld. Elk voorwerp draagt een verhaal van het museum. Sommigen zijn goed zichtbaar in het kasteel. Terwijl anderen een meer verborgen bestaan leiden. Echter, vormen de voorwerpen het geheugen van het kasteel.

Bent u benieuwd naar topstukken uit de collectie van Rijksmuseum Muiderslot? Klik dan hier.

Collectieprojecten

De collectie van het Muiderslot bestaat uit schilderijen, harnassen, wapens, meubels, boeken, tekeningen, beeldhouwwerken en gebruiksvoorwerpen. Echter, behoren tot de collectie ook (vergeten) groenten, planten en kruiden in de kasteeltuinen. Er kunnen verbanden worden gelegd tussen de voorwerpen in het kasteel en de tuinen. Wilt u meer weten over de collectie? Bekijk dan de website van het Rijksmuseum Muiderslot.

Er wordt momenteel gewerkt aan twee bijzondere projecten. De projecten worden mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Meer weten over de projecten? Klik dan hier.

Themarondleidingen

Een themarondleiding kan zeker niet ontbreken wanneer u een bezoek brengt aan Muiderslot. Een gids neemt u mee naar de verborgen plekjes van het kasteel en verteld verhalen.

 • Hoogtepunten van het Muiderslot: ontdek alles wat u nog niet wist over het Muiderslot. Het gebouw, de bewoners, bijzondere gasten, het leven op een kasteel, de kunstvoorwerpen en nog veel meer. Bovendien is er in ruim 700 jaar heel wat gebeurd, waarover veel verhalen te vertellen zijn.
 • Ontdek de kasteeltuinen: kom alles te weten over 17e eeuws tuinieren, vergeten groenten, eetbare bloemen, geurige kruiden en stevige vestingwerken. Tevens wordt verteld waarom kasteel en omgeving niet zonder elkaar kunnen.
 • Familierondleiding: ga met de gehele familie op actieve ontdekkingstocht in het Muiderslot. Als familie en met de rondleider gaat u op onderzoek uit en voert u verschillende opdrachten uit. De rondleiding vindt plaats in het middeleeuwse kasteel en in de 17e-eeuwse kamers.
 • Liefde & Lust: de rondleiding staat in het teken van liefde, lust en LGTQI. Bovendien ontdekt u slaapkamergeheimen uit het verleden.
 • Natte voeten! Over het Muiderslot en het water: wist u dat Muiderslot is verbonden met water? Het kasteel is verbonden met slotgracht, de Vecht en de Zuiderzee. Leer tijdens de rondleiding van alles over de relatie tussen het kasteel en het water.
 • Bouwgeschiedenis & architectuur: het kasteel is al ruim 700 jaar oud. Regelmatig is het kasteel in deze tijd opgelapt, verbouwd, verfraaid en uitgebreid. Ga tijdens de rondleidng op zoek naar sporen van 700 jaar bouwactiviteiten.
 • Bij wijze van spreken: een rondleider neemt u mee door het kasteel. Benieuwd hoe u in het Muiderslot voor pampus kunt liggen of sporen kunt verdienen? Boek dan deze rondleiding over spreekwoorden en gezegden.
 • Aanraken verplicht!: deze rondleiding is speciaal voor blinden en slechtzienden. U wordt meegenomen en de rondleider laat u het kasteel en de tuinen horen, voelen, proeven en ruiken.

Wilt u meer weten over één van bovenstaande rondleidingen? Klik dan hier.

Een rondleiding kunt u boeken via www.muiderslot.nl.

Audiotour

Wist u dat u Muiderslot kunt ontdekken met een audiotour? Tijdens uw bezoek wordt verhalen verteld over de bouwgeschiedenis, de verdediging, het leven op een kasteel of de kasteeltuinen. Benieuwd welke audiotours Muiderslot aanbiedt? Klik dan hier.

Agenda

Jaarlijks staan er op de agenda van Muiderslot diverse evenementen. De evenementen bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke evenementen op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Museumshop

Bent u op zoek naar een souvenir of een mooi cadeau? In de museumwinkel op het Slotplein vindt u artikelen die een relatie hebben met het Muiderslot, de tuinen of het leven op het kasteel. Hierbij kunt u denken aan boeken, speelgoed, kaarten, sieraden, sjaals, glaswerk, bekers of pennen.

Prijzen

Een bezoek aan Rijksmuseum Muiderslot staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.muiderslot.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Rijksmuseum Muiderslot op www.muiderslot.nl.

Parkeren

Gratis parkeren

 • Parkeerplaats P1 (Maxisweg). Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar het Muiderslot.
 • Parkeerplaats P2 (Mariahoeveweg). Vanaf hier is het 15 minuten lopen naar het Muiderslot.
 • P + R Muiden. Vanaf hier is het 30 minuten lopen. Ook is het mogelijk om vanaf hier verder te reizen met de bus.
 • Gratis parkeerplaatsen voor houders gehandicaptenkaart voor de ingang van het Muiderslot.
 • Touringcars kunnen gratis parkeren op P+R Muiden, parkeerplaats P1 of P2.

Betaald parkeren

 • In de naaste omgeving van het Muiderslot en in het centrum van Muiden is een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen. Benieuwd naar de gehanteerde parkeertarieven? Klik dan hier.

Bereikbaarheid

Met de auto

 • Vanaf de A1 neem: afslag 3 Muiden/Weesp
 • Plan uw route met Google Maps.

Met het openbaar vervoer

 • Vanaf Amsterdam Centraal Station of Utrecht Centraal Station: met de trein naar Weesp. Vanaf station Weesp gaat bus 110 naar halte Muiden Centrum. Vanaf de bushalte is het 10 minuten lopen naar Muiderslot.
 • Vanaf Amsterdam Amstelstation: gaan er bussen naar Muiden. Lijn 320 (richting Hilversum Station), lijn 322 (richting Almere Parkwijk) en lijn 327 (richting Almere De Steiger) naar halte P+R Muiden. Vanaf daar kunt u lopen (30 minuten) of overstappen op buslijn 110 naar halte Muiden Centrum. Vanaf deze halte is het 10 minuten lopen.
 • Vanaf Amsterdam Bijlmere ArenA: kunt u op werkdagen met lijn 209 (richting Laren) naar P+R Muiden. Vanaf daar kunt u lopen (30 minuten) of overstappen op buslijn 110 naar halte Muiden Centrum. Vanaf deze halte is het 10 minuten lopen.

Kijk voor de actuele reisinformatie op www.ov9292.nl.

Met de fiets

Vanuit Amsterdam is een prachtige fietsroute uitgezet naar Muiderslot. Klik hier om de fietsroute te bekijken.

Touringcars

Touringcars kunnen oprijden tot de buslus halverwege de Ton Kootsingel. Passagiers kunnen hier uitstappen en in enkele minuten naar de ingang van het Muiderslot lopen.

Veerboot

 • Vanuit Amsterdam: van april t/m oktober vaart Veerdienst Amsterdam dagelijks (behalve maandag) vanuit de haven Amsterdam IJburg naar het Muiderslot. Een plek aan boord reserveert u via de website van de Veerdienst. Vertrek vanaf de Krijn Taconiskade 124a, Amsterdam (tram 26 vanaf Amsterdam Centraal Station, uitstappen bij halte Lumièrestraat). Uw fiets mag na reservering mee aan boord.
 • Vanuit Almere: elke zaterdag vaart Veerdienst Almere vanuit Marina Muiderzand in Almere naar het Muiderslot. Een plek aan boord reserveert u via de website van de veerdienst. Parkeren is mogelijk op het terrein van de Marina. Uw fiets mag na reservering mee aan boot.

Locatie

Rijksmuseum Muiderslot
Herengracht 1
1398 AA Muiden
Tel: + 31 (0) 294 256 262
E-mail: info@muiderslot.nl
www.muiderslot.nl