Single Post

Luxor Theater Rotterdam

Het Luxor Theater in Rotterdam is één van de grootste theaters van Nederland met twee unieke theaterzalen. Het nieuwe Luxor Theater (Kop van Zuid) telt ruim 1.500 stoelen en het oude Luxor Theater (Kruiskade) ruim 900 stoelen. In de theaters worden voorstellingen in verschillende genres opgevoerd. Van musical tot opera en van show tot toneel-en jeugdvoorstellingen.

Geschiedenis

Twee ondernemers lieten in 1917 aan de Kruiskade in Rotterdam het Luxor Theater bouwen. Het theater was het grootste bioscooptheater van Nederland. Op 13 mei 1928 wordt de laatste filmvertoning gegeven in het theater voordat het theater grondig wordt verbouwd. In 1947 worden er naast filmvoorstellingen ook tijdelijk toneelvoorstellingen vertoond. De gemeente heeft in 1952 besloten dat Luxor een volwaardig amusementstheater moet worden.

Wist u dat in 1956 Willy Hofman de eerste grote buitenlandse theaterproductie naar Nederland haalt, namelijk de musical Porgy and Bess. In 1972 wordt het oude LuxorTheater zeer grondig verbouwd. De zaal heeft vanaf dat moment 909 stoelen en de kenmerkende lichtrand. In 1998 wordt de eerste paal van het nieuwe Luxor Theater in de grond geslagen. Koningin Beatrix opent officieel op 28 april 2001 het nieuwe theater. In 2013 vindt er een grootscheepse verbouwing plaats. Er komt een ruime foyer, een restaurant en een moderne gevel. Op 22 december 2017 bestond Luxor precies 100 jaar. Het jubileum werd gevierd met een tijdelijke expositie Luxor 100 jaar en met twee unieke voorstellingen: Defileeuw van Paul de Leeuw (in ‘De oude dame’) en de jubileumvoorstelling door Waardenberg en De Jong & de dames van Toren C (nieuwe Luxor). Tevens werd in het centrum van de stad een artiestenparade gerealiseerd.

Voorstellingen

Jaarlijks staan er op de agenda van het theater diverse voorstellingen. De voorstellingen bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke voorstellingen op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Kaarten kopen

Online kaarten kopen: op de website kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week kaarten kopen.

Betaalwijzen online

 • IDEAL
 • Creditcard
 • Podiumcadeaukaart
 • Luxor waardebon

Kosten online

Op de website hanteert het theater diverse transactiekosten voor het aanschaffen van tickets.

Aan de kassa kaarten kopen: alleen op de avond zelf

Betaalwijzen aan de kassa

 • PIN-pas
 • Creditcard (Visa/Mastercard)
 • Theater- en Concertbonnen
 • Podiumcadeaukaart
 • Luxor waardebon

Kosten aan de kassa

Aan de kassa worden diverse transactiekosten berekend. Benieuwd welke transactiekosten u dient te betalen? Klik dan hier.

Groepen: voor groepsreserveringen (vanaf 11 personen) kunt u contact opnemen via kassa@luxortheater.nl. Let op: niet voor alle voorstellingen is een groepsboeking mogelijk.

Eten en drinken

Geniet voorafgaand of na afloop van uw voorstelling van een heerlijk diner of een drankje. In de buurt van het nieuwe Luxor Theater kunt u plaatsnemen bij één van onderstaande horecagelegenheden.

 • HMB restaurant: het restaurant is gevestigd in het grootste gebouw van Nederland. Het restaurant is een culinaire hotspot vanwege de unieke inrichting, de culinaire kwaliteiten en het uitzicht op de Maas en de Erasmusbrug. Er is voor de bezoekers een speciaal 3-gangen menu samengesteld. Reserveer uw tafel online via www.luxortheater.nl.
 • Ketelbinkie: bij het restaurant kunt u goed eten voor eerlijke prijzen. U kunt zelfs uw eigen 3-gangen diner samenstellen voor slechts € 12,50 p.p. U vindt het restaurant op de begane grond van het bekende gebouw De Rotterdam. Online kunt u uw tafel reserveren via www.luxortheater.nl.
 • Loetje: geniet op een prachtige locatie aan de voet van de Rijnhavenbrug van een heerlijke biefstuk. Op zonnige dagen kunt u buiten op het royale terras aan het water dineren. Wilt u de allerlekkerste biefstuk proeven? Reserveer uw tafel online via www.luxortheater.nl.

Benieuwd welke eetgelegenheden er nog meer in de buurt van het theater liggen? Klik dan hier.

Overnachten

In de nabije omgeving van het nieuwe Luxor Theater kunt u overnachten in één van onderstaande hotels.

 • Hotel New York: in het hotel is de nostalgie nog steeds voelbaar. U overnacht in één van de 72 stijlvolle kamers. Na een heerlijke nachtrust kunt u genieten van het ontbijtbuffet. Sluit een gezellige avond in het theater af met een mooi glas wijn of cocktail in NY Basement. Het hotel bevindt zich op 8 minuten loopafstand van het theater. Meer weten over het hotel, klik hier.
 • NHOW: het hotel ligt slechts op 150 meter van het theater. Een design hotel aan de Kop van Zuid. Het hotel staat onder meer bekend om haar cocktailbar en dakterras met uitzicht over de skyline van Rotterdam. Benieuwd naar het NHOW hotel? Klik hier.
 • SS Rotterdam: overnacht aan boord van het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. U overnacht in één van de sfeervolle authentieke hotelkamers. Wilt u overnachten op het vlaggenschip? Reserveer uw kamer via www.luxortheater.nl.
 • Hilton: na het bezoek aan een prachtige theatervoorstelling kunt u overnachten in het Hilton hotel. Het hotel ligt recht tegenover het oude Luxor. Benieuwd naar het aanbod van het Hilton? Klik hier om het aanbod te bekijken.

Toegankelijkheid nieuwe Luxor Theater

Via de lift zijn alle publieksruimtes behalve Balkon 2 bereikbaar. Zowel voorin als achterin de entreehal bevinden zich de liften. Er bevinden zich invalidentoiletten op de begane grond, tweede en vierde verdieping. Let op: vanaf rij 11 in de zaal zijn de bar en de toiletten niet direct bereikbaar. U dient hiervoor gebruik te maken van de lift (rechts van het toneel) naar de begane grond, tweede of vierde etage. Met de lift zijn Balkon 2 en de loges niet bereikbaar. De ingang van het theater bevindt zich op ongeveer 100 meter van het metrostation Wilhelminaplein.

 • Slechthorend of slechtziend: het theater beschikt voor slechthorenden over geluidversterkende apparatuur. U kunt deze apparatuur lenen bij de Theatershop van het theater. Voor slechtzienden reserveert Luxor een aantal plaatsen per voorstelling. Mocht u hiervan gebruik willen maken, reserveer dan tijdig via het nummer 010 – 484 33 33.
 • Rolstoelplaatsen: op rij 8 van Balkon 1 zijn 8 rolstoelplaatsen beschikbaar. Begeleiders kunnen plaatsenemen op rij 8 of anders rij 7. Wilt u gebruik maken van een rolstoelplaats? Reserveer een rolstoelplaats via 010 – 484 33 33.
 • Honden: wilt u met uw hulphond of blindengeleidehond naar het theater komen? Bij het reserveren van uw kaarten dient u hiervan melding te maken. Op de avond zelf houdt het theater er rekening mee.
 • Parkeren: het parkeerterrein aan de Otto Reuchlinweg (direct naast het theater) beschikt over vier parkeerplaatsen die bestemd zijn voor mindervaliden. Parkeer op het parkeerterrein uw auto gratis wanneer u in het bezit bent van een Gehandicaptenparkeerkaart.

Bereikbaarheid

Met de auto

 • Vanuit Den Haag/Utrecht: A13 > A20 > A16 richting Dordrecht. Neem afrit 24 over de Brienenoordbrug (Feyenoord), Feyenoord / Kop van Zuid / Erasmusbrug aanhouden. Ga rechtdoor op Wilhelminapier. U kunt parkeren op Wilhelminapier.
 • Vanuit Dordrecht / Breda: A16, voor Brienenoordbrug parallelbaan N210 aanhouden. Neem afrit 24 (Feyenoord), Feyenoord/ Kop van Zuid/ Erasmusbrug aanhouden. Ga rechtdoor op Wilhelminapier. U kunt parkeren op Wilhelminapier.
 • Vanuit Zierikzee / Roosendaal: A29 richting Rotterdam aanhouden. Houd het centrum, Ikazia en vervolgens Erasmusbrug aan. Voor de Erasmusbrug gaat u rechtdoor op Wilhelminapier. U kunt op de Wilhelminapier parkeren.
 • Met het openbaar vervoer: vanaf Rotterdam Centraal kunt u zowel met de metro ( Lijn D + E) als de tram (lijn 20, 23 en 25) reizen. Stap uit bij halte Wilhelminaplein.
 • Met de fiets: bij het theater is er geen fietsenstalling aanwezig. U kunt uw fiets parkeren tegenover de entree (naast de ingang van het metrostation Wilhelminaplein).

Locatie

Nieuwe Luxor Theater
Posthumalaan 1
3072 AG Rotterdam
Tel: 010 – 484 33 33
www.luxortheater.nl

Oude Luxor Theater
Kruiskade 10
3012 EH Rotterdam
Tel: 010 – 484 33 33
www.luxortheater.nl