Single Post

Wereldmuseum

In het museum maakt u kennis met een hedendaags museum waarin de eigen indrukwekkende Rotterdamse collectie centraal staat. Het museum is namelijk een museum voor en door Rotterdammers.

De collectie van het museum bestaat uit ruim 83.000 objecten. Bij deze objecten kunt u denken aan voorwerpen die vanaf de 19de eeuw door Rotterdammers bijeen zijn gebracht. Het museum laat zien dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Geschiedenis

Het pand aan de Willemskade werd in 1851 in gebruik genomen door de Vereeniging der Koninklijke Yachtclub. Aan de vereniging schonken de leden scheepvaartkundige voorwerpen, scheepsmodellen en etnografische objecten. Het Maritiem Museum Prins Hendrik werd in 1873 opgericht. Na de dood van Prins Hendrik werd het gebouw eigendom van de gemeente. De gemeente besloot om in 1883 er een etnografisch museum in te vestigen. Op 1 mei 1885 werd het Museum voor Land- en Volkenkunde, het huidige Wereldmuseum, geopend. Bekijk de website om meer te weten te komen over de geschiedenis van het museum.

Collectie

Het museum is ooit gebouwd als sociëteit van de Koninklijke Yachtclub. De leden van het bestuur, waaronder wetenschapper en wereldreiziger Eli van Rijckevorsel, maakten gebruik van het pand om voorwerpen die zij tijdens hun reizen verzamelden te tonen. De basis van de collectie wordt grotendeels gevormd door de collectie van Rijckevorsel. De collectie is anno nu uitgegroeid tot een afspiegeling van ruim anderhalve eeuw verzamelen.

2019 stond in het teken van het herinrichten van de verzameling en van het museum zelf. Het museum heeft ervoor gezorgd dat alle museale voorzieningen weer op het hoogste kwaliteitsniveau kwamen en hebben een Kindermuseum ontwikkeld. Centraal in het ‘nieuwe’ museum staat de eigen collectie. De collectie bestaat uit ruim 83.000, vanaf de 19de eeuw door Rotterdammers, bijeengebrachte objecten. Het museum wil de collectie op den duur versterken met eigentijdse items van mode, design, hedendaagse kunst en populaire cultuur. U kunt de objecten uit de collectie online bekijken via de website.

Tentoonstellingen

Gedurende het jaar kunt u in het museum verschillende tentoonstellingen bewonderen. Elke tentoonstelling heeft zijn of haar eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstellingen? Bekijk op de website de tentoonstellingen en verdiep u in het verhaal erachter.

Activiteiten

Jaarlijks staan er op de agenda van het museum diverse activiteiten. De activiteiten bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan. Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Museumcafé en terras

U kunt met uitzicht op de Erasmusbrug en de Veerhaven genieten van een verse kop koffie van het Rotterdamse Santas, de lekkerste biologische melanges.

Bij uw koffie of lunch mag u producten uit de stad Rotterdam op uw bord verwachten. Het brood komt van de Rotterdamse Jordy’s Bakery. Benieuwd wat op de menukaart staat? Neem een alvast een kijkje op de menukaart.

Museumshop

In de museumshop ontdekt u de leukste en nieuwste producten uit het museum. Het assortiment van de museumshop bestaat uit woonaccessoires, prints, gadgets en (kinder) boeken boordevol wereldverhalen.

Entreeprijzen

Wilt u een bezoek brengen aan het Wereldmuseum? Bestel uw tickets op www.wereldmuseum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het Wereldmuseum op www.wereldmuseum.nl.

Bereikbaarheid

Met de auto: u volgt de richting ‘Centrum’. Bij het binnenrijden van het centrum volgt u de P-route, bestemmingsgebied Erasmusbrug. Wanneer u bent aangekomen in het bestemmingsgebied kunt u parkeren in parkeergarage Erasmusbrug. Vanuit de parkeergarage loopt u richting de Maas. Het museum ligt aan de Maas, op de hoek van de Veerkade en de Willemskade.

Openbaar vervoer: vanaf Rotterdam Centraal Sation kunt u tram 7 nemen richting Willemsplein. U stapt uit bij de eindhalte en loopt vervolgens terug langs de Maas. Het museum is gevestigd op de hoek van de Willemskade en de Veerkade. U kunt het museum ook bereiken met tram 8 of 20. U kunt dan uitstappen bij halte Vasteland. Neemt u tram 23, 25 of de metro dan kunt u uitstappen bij Leuvehaven.

Waterbus/Aqualiner: het museum ligt bijna letterlijk naast halte Erasmusbrug. U kunt het museum bereiken via lijnlijst 20 van de Waterbus of lijndiensten 1 en 2 van de Aqualiner. Bovendien zijn er ook opstapplaatsen van de Watertaxi Rotterdam.

Locatie

Wereldmuseum
Willemskade 25
3016 DM Rotterdam
Tel: 010 – 270 71 72
E-mail: info@wereldmuseum.nl
www.wereldmuseum.nl