Image Alt

Achterhoek

Natuurlijk Achterhoek

De Achterhoek is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. Aan de westzijde wordt het begrensd door de rivier de IJssel. In het noorden grenst de Achterhoek aan Twente en Salland. Zowel voor het oosten als zuiden is de landgrens met Duitsland de rand van het gebied. De Achterhoek wordt ook wel de Graafschap genoemd, naar het vroegere graafschap Zutphen. Het gebied dat wordt bedoeld is tussen de gemeenten Zupthen, Lochem, Berkelland en Bronckhorst. In de Achterhoek kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. Zij kunnen de Achterhoek zowel lopend als ter fiets ontdekken. De Achterhoek kenmerkt zich door de Middeleeuwse stadjes, heeft een rijke historie en u vindt er Burgers Zoo en Kröller Müller Museum.

Steden en dorpen

Aalten, Barchem, Borculo, Bredevoort, Bronckhorst, Dinxperlo, Doesburg, Doetinchem, Eibergen,
Gaanderen, Genderingen, Groenlo, ‘s-Heerenberg, Hengelo, Laag-Keppel, Lichtenvoorde, Lochem,
Neede, Rekken, Silvolde, Steenderen, Terborg, Ulft, Varsseveld, Vorden, Winterswijk, Zeddam, Zelhem,
Zutphen en Zwiep.

Toeristische trekpleisters

Villa Mondriaan: in de villa hangen schilderijen van een bekende schilder, namelijk: Piet Mondriaan. Daarnaast hangen er schilderijen van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door zijn werk. Ook wordt jonge kunstenaars de mogelijkheid geboden om hun werk te tonen.

Lalique museum: in het museum, gevestigd in Doesburg, worden de juwelen en glaskunst getoond die gemaakt zijn door René Lalique. Tevens kunt u werken bewonderen die nog nooit eerder zijn vertoond.

Kröller Müller Museum: voordat u een bezoek brengt aan het museum krijgt u een envelop thuisgestuurd met gekke opdachten en vrolijke vragen. Hierdoor leert u gezamenlijk het kunstwerk beter kennen. De laatste opdracht vindt plaats in het museum. Hier ontdekt u of er sprake is van liefde tussen jou en het kunstwerk of loopt u toch een blauwtje.

Nederlands Openluchtmuseum: het museum laat de geschiedenis van ons kikkerlandje zien van hunebed tot heden. Belangrijke momenten uit de geschiedenis worden omschreven met behulp van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen. In de winter kunt u schaatsen op de schaatsbaan.

Kinderpretpark Julianatoren: in het kinderpretpark beleeft u een dag vol avontuur. Het park heeft maar liefst 60 attracties en spectaculaire shows.

Burgers’Zoo: in het Arnhemse dierenpark ontdekt u dieren uit verschillende landen. Ga op avontuur in de Bush of neem een kijkje in de grootste mangrove ter wereld.

Toeristische trekpleisters

Restaurant Berenschot’s Watermolen: een restaurant gevestigd in een eeuwenoud monument. Aan het begin van natuurgebied ‘De Baekendelle’ ligt aan de Slingebeek een gerestaureerde en draaiende watermolen.

Het Reirinck: met een groep van 1 tot 100 personen kunt u verblijven in een monumentaal historische boerderij.

Kasteel Huis Bergh: een Middeleeuws kasteel gelegen in ‘s-Heerenberg is zeker een bezoek waard. In het kasteel worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals dat kinderen tot ridder of hofdame kunnen worden geslagen/benoemd.

Arrangementen in de Achterhoek