Single Post

Museum de Fundatie

Het museum bevindt zich aan de Blijmarkt, middenin de binnenstad van Zwolle. Het neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841 naar ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck.

In eerste instantie deed het pand dienst als Paleis van Justitie. Later bood het onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2004/2005 is het gebouw naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. Het pand is in 2012/2013 uitgebreid met ‘de Wolk’ op het dak van het historische gebouw.

De uitbreiding, een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten) biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1.000 vierkante meter. Uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle wordt geboden door een groot ovaal raam. De opbouw aan de buitenkant is bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum. Optisch wordt de uitbreiding als een keramische wolk opgetild en zweeft boven het oorspronkelijke neoclassicistische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst.

Collectie

Wist u dat de collectie van het museum uit ruim 11.000 objecten bestaat? Een groot deel van de collectie is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Kunstkenner Dirk Hannema (1895-1984), oprichter van de Stichting Hannema-de Stuers, heeft de basis gelegd van de collectie. Uit deze basis is het museum voortgekomen.

De collectie van Hannema versmolt in de loop van de tijd met andere verzamelingen. Deze verzamelingen waren onder andere van het echtpaar De Graaf-Bachiene, kunstenaar Paul Citroen, acteur Henk van Ulsen en longarts Willem Hogervorst. De internationale collectie van het museum bestaat uit oude kunst, moderne en hedendaagse kunst, kunstnijverheid (glas, keramiek en meubels, met name uit de 17e, 19e en eerste helft van de 20e eeuw), niet-westerse kunst en een kleine collectie etnografica.

Tentoonstellingen

Gedurende het jaar kunt u in het museum verschillende tentoonstellingen bewonderen. Elke tentoonstelling heeft zijn of haar eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstellingen? Bekijk op de website de tentoonstellingen en verdiep u in het verhaal erachter.

Rondleiding

De groepsrondleiding volwassenen kan langs de vaste collectie, een tijdelijke tentoonstelling of de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis gaan. Uw wensen voor de rondleiding kunt u bij het aanmelden van uw bezoek kenbaar maken. Voor zowel Museum de Fundatie als Kasteel Het Nijenhuis is het mogelijk om een rondleiding te boeken. Wilt u meer weten over de groepsrondleiding volwassenen? Bekijk de groepsrondleiding op www.museumdefundatie.nl.

Kinderactiviteiten

Het museum biedt speciaal voor kinderen kinderactiviteiten aan. Aan de hand van deze kinderactiviteiten leren de kinderen het museum beter kennen. Bent u benieuwd welke kinderactiviteiten het museum aanbiedt? Klik dan hier.

Hannema’s museumbar

Op de derde verdieping van het museum bevindt zich Hannema’s museumbar. In de museumbar kunt u genieten van een kop koffie, thee, taart, frisdrank en wijn. Vanuit het raam heeft u een schitterend uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle.

Hannema’s museumcafé

Het museumcafé is gevestigd in één van de voormalige koetshuizen van Kasteel het Nijenhuis. Het café met selfservicebar heeft een prachtig terras met uitzicht over de beeldentuin. Geniet van een verse kop koffie met een muffin of een stuk taart, een lunch van vers belegde broodjes, een huisgemaakte soep, een frisse salade of een glas wijn of bier.

Picknicken in de beeldentuin

In de beeldentuin kunt u onder het genot van kunst en natuur genieten van een compleet verzorgde picknickmand. Een picknickmand dient u minimaal 2 dagen van te voren telefonisch via 0572 – 388 148 te reserveren. Eventuele dieetwensen kunt u doorgeven bij de reservering. Er zijn meerdere picknickmanden te reserveren.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust telefonisch contact op.

Prijzen

Een bezoek aan Museum de Fundatie staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.museumdefundatie.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Museum de Fundatie op www.museumdefundatie.nl.

Bereikbaarheid en parkeren

Met de auto

Brengt u een bezoek aan het museum met de auto? Parkeer uw auto op het parkeerterrein Emmawijk of Burgemeester van Roijensingel. Deze parkeerterreinen begeven zich op loopafstand van het museum. Volg de P-route langs de binnenstadssingels, parkeerterreinen staan op de blauwe borden aangegeven. Informatie ten aanzien van de invalidenparkeerplaatsen in het centrum van Zwolle vindt u hier.

De rolstoelingang van Museum de Fundatie bevindt zich aan de Potgietersingel-zijde.

Openbaar vervoer

Komt u met de trein? Het museum bevindt zich op loopafstand van het Centraal Station Zwolle. Volg de looproute via de Stationsweg en de Burgemeester van Roijensingel en u bent binnen enkele minuten bij het museum en de binnenstad.

Plan uw reis voorafgaand aan uw bezoek via www.9292.nl.

Met de fiets

Aan de voorzijde van het museum (Blijmarkt) is een groot aantal fietsenrekken aanwezig waarin u gratis uw fiets kunt stallen. In het museum zijn (vouw) fietsen niet toegestaan.

Locatie

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
Tel: 0572 – 388 188
E-mail: info@museumdefundatie.nl
www.museumdefundatie.nl