Single Post

Fries Museum

In het Fries Museum kunt u de Fries in uzelf ontdekken. Leer van alles over de elf steden, het platteland, de haat-liefdeverhouding met water en de plek van Friesland in de wereld.

Geschiedenis

Het museum heeft een rijke geschiedenis van bijna 190 jaar. Het Provinciaal Friesch Genootschap ter beoefening der Friesche Geschied-, Oudheid- en Taalkunde (Fries Genootschap) werd in 1827 opgericht door Franciscus Binkes, Hendrik Amersfoordt en Freerk Fontein. Het genootschap zou ervoor zorgen dat de Friese identiteit bewaard bleef.

Friesch kabinet

In 1853 werd het Provinciaal Friesch Kabinet van Oudheden opgericht voor de bewaring van voorwerpen. Friezen konden hier typisch Friese voorwerpen aanleveren. De spullen werden niet alleen bewaard, maar ook tentoongesteld.

Historische tentoonstelling

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Fries Genootschap werd in 1877 de Historische Tentoonstelling van Friesland in Leeuwarden gehouden. Dit was de eerste volkskundige tentoonstelling in Nederland. De collectie van het Fries Kabinet vormde de basis voor de Historische Tentoonstelling.

Eysingahuis

Zowel qua opkomst als financieel was de tentoonstelling een groot succes. De inkomsten zorgde ervoor dat het Eysingahuis in Leeuwarden aangekocht kon worden. In 1881 werd het Fries Museum hierin geopend.

Kanselarij

Het museum heropende in 1995 na een grote verbouwing. De kanselarij werd bij het museum betrokken door middel van een tunnel.

Nieuwe Fries Museum

Sinds 2013 is het museum gehuisvest in het eerste compleet nieuw gebouwde Nederlandse museum van de 21ste eeuw. De aanzet voor de nieuwbouw werd gegeven door de Friese architect Abe Bonnema.

Collectie

Op www.friesmuseum.nl kunt u van alles over de collectie van het museum ontdekken. Tevens worden op de website regelmatig nieuwe artikelen toegevoegd omtrent de collectie.

Online collectie

De collectie van het museum vertelt de verhalen van Friesland en zijn bewoners. De objecten lopen uiteen van archeologische vondsten tot moderne kunst. De kunst, cultuur en geschiedenis van Friesland komt tot leven in het museum. De objecten kunt u online bekijken via collectie online en de Friese Merklappen.

Rondleidingen

Maak uw museumbezoek compleet met een rondleiding. Een rondleiding biedt u de mogelijkheid om het Fries Museum en de collectie beter te leren kennen. Op de website wordt het aanbod aan rondleidingen getoond.

Tentoonstellingen

In het museum kunt u een bezoek brengen aan één van de vele tentoonstellingen. Het museum toont meerdere tentoonstellingen. Bent u benieuwd welke tentoonstellingen u kunt bewonderen? Bekijk www.friesmuseum.nl voor het aanbod aan tentoonstellingen.

Activiteiten

Op de agenda van het museum staan er regelmatig activiteiten. De activiteiten bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Fries Verzetmuseum

In het museum ontmoet u de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Er waren wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen. Het Fries Verzetmuseum is onderdeel van het Fries Museum.

Persoonlijk

Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en u aan het denken zetten. In de tentoonstelling ervaart u hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. De oorlog wordt heel dichtbij gebracht door de ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal.

Onderwerpen die centraal staan zijn: de luchtoorlog boven Friesland, het verzet tegen de bezetter en het onderduiken. Bovendien is er speciale aandacht voor de spectaculaire Overval van het Friese verzet op het Huis van Bewaring in Leeuwarden.

100.000 objecten

Het museum beheert een collectie van ruim 100.000 objecten. De verzameling heeft een grote regionale betekenis. Documenten, foto’s en indringende filmfragmenten vormen samen met vele andere objecten de basis voor afwisselende presentaties die de verhalen uit en over de oorlog in Friesland vertellen.

Meer informatie vindt u op www.friesverzetmuseum.nl.

Winkel

Bezoek de winkel en vindt de leukste souvenirs. Bent u op zoek naar een bijzonder cadeau? In de winkel zult u zeker slagen. Het assortiment van de winkel bestaat uit bijzondere merchandise van de actuele tentoonstellingen, handbeschilderde voorwerpen uit Hindeloopen en bijzondere kinder- of kunstboeken. Tevens biedt de winkel ambachtelijk gemaakte voorwerpen en hip design tot sieraden, tassen en unieke woonaccessoires aan.

Café Thús

In het leukste museumcafé van Friesland kunt u lunchen en borrelen. Midden in het centrum met uitzicht op het Wilhelminaplein kunt u genieten van gerechten die bereid zijn met duurzame Friese streekproducten. De gerechten worden zorgvuldig bereid door chef Johan. U kunt het café zonder museumkaartje bezoeken.

Het café kunt u bereiken via het plein en via de entreehal van het museum. Wilt u meer weten over Café Thús? Klik dan hier.

Slieker Film

In het museum is het filmtheater ‘Slieker Film’ gevestigd. De bijzondere programmering zorgt gegarandeerd voor een leuke avond uit. Bekijk het filmaanbod hier.

Wist u dat Slieker Film is vernoemd naar George Christiaan Slieker? Hij vertoonde als eerste Nederlander in 1896 op het Wilhelminaplein in zijn bioscooptent ‘Grand Théatre Edison’ een film op de kermis en trok daarna met zijn reizende bioscoop door het land.

Entreeprijzen

Wilt u een bezoek brengen aan het Fries Museum? Bestel uw tickets op www.friesmuseum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het Fries Museum op www.friesmuseum.nl.

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

Het museum bevindt zich in het centrum van Leeuwarden op 5 minuten loopafstand van het trein- en busstation. U kunt uw route naar station Leeuwaarden plannen met de reisplanner van 9292.

Looproute vanaf het station

Vanaf het station steekt u de weg over naar de Sophialaan. Loop langs de mistfontein van Jaume Plensa alsmaar rechtdoor via de Prins Hendrikstraat naar het Wilhelminaplein. Aan uw rechterhand vindt u het museum op het plein.

Met de auto

Met de auto volgt u de P-route naar parkeergarage het Zaailand naast het museum. U kunt hier iedere dag van de week 24 uur per dag terecht. In de parkeergarage zijn meerdere parkeerplaatsen aanwezig voor mindervaliden, dichtbij de opgang. Via de opgang komt u direct in de museumhal.

Parkeergarage vol?

De parkeergarage kan natuurlijk vol zijn. Parkeer uw auto dan in een van de nabije parkeergarages: Oldehove, De Klanderij of Hoeksterend.

Met de fiets

U kunt uw fiets gratis in de fietsenstalling op het Zaailand plaatsen.

Locatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
8911 BS Leeuwarden
Tel: 058 – 255 55 00
E-mail: info@friesmuseum.nl
www.friesmuseum.nl