Single Post

Zuiderzeemuseum

De Zuiderzee werd in 1932 door de Afsluitdijk afgesloten van de Waddenzee. Het nieuwe binnenmeer kreeg de naam ‘IJsselmeer’. Het gedeelte buiten de dijk behoort sindsdien bij de Waddenzee.

Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en de toekomst van het IJsselmeergebied. Centraal staan de thema’s water, ambachten en gemeenschappen. Het verhaal worden in beeld gebracht door het buitenmuseum met zijn historische gebouwen en het binnenmuseum met zijn thematische tentoonstellingen. Bij het verhaal spelen erfgoed, beeldende kunst, fotografie en vormgeving een belangrijke rol.

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. Verschillende collecties worden in het museum gepresenteerd. De collecties hebben een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar het leven aan de voormalige Zuiderzee. Ontdek in Kleren maken de vrouw wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding en geef uw kleding een langer leven. In de Schepenhal kunt u de grote verzameling aan historische boten bewonderen.

Buitenmuseum

Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Een dorp wordt gevormd door meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. U kunt de bewoners van Urk ontmoeten, een bezoek brengen aan het kaaspakhuis of meekijken met de smid.

Weet u waarvoor een boerenleenbank diende? In het museum kunt u het ontdekken. Vergeet niet om de hedendaagse designpresentaties te bewonderen die geïnspireerd zijn op het wonen en werken van vroeger. Bent u hongerig geworden van de historie? Geniet van een vers gerookt visje bij de visrokerij of bij café Hindeloopen van iets lekkers met een adembenemend uitzicht over het IJsselmeer.

Collectie

De afgelopen zeventig jaar heeft het Zuiderzeemuseum een bijzondere collectie bronmateriaal over de Zuiderzeecultuur verzameld. Een gedeelte van de collectie is digitaal beschikbaar. Het andere deel is toegankelijk gemaakt als handbibliotheek. In het museumdepot zijn oude en bijzondere werken opgeslagen. In het uitgebreide archief zijn de verwerving van objecten en de aanleg van het buitenmuseum gedocumenteerd. Naast geschreven bronnen, heeft het museum ook een brede collectie aan beeldmateriaal.

U vindt de collectie (bronnen, beelden en objecten) op www.zuiderzeecollectie.nl. Op de site staan alle objecten die zijn gedigitaliseerd of waarvan digitale bronnen beschikbaar zijn vermeld. Benieuwd naar de topstukken van de collectie? Klik dan hier.

Dagagenda

Dagelijks staan er op de agenda van het Zuiderzeemuseum diverse activiteiten. De activiteiten bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Tentoonstelling

Wist u dat u in het museum de grootste museale collectie schepen van Nederland kunt bewonderen? De schepen die in het museum worden tentoongesteld, voeren over de voormalige Zuiderzee. In de haven van het buitenmuseum liggen de ijzeren schepen. In de Schepenhal vindt u de belangrijkste houten schepen.

De vernieuwde Schepenhal is het begin van uw bezoek aan tentoonstelling Zee vol verhalen. Waan u 100 jaar terug op de Zuiderzee door middel van audiovisuele presentaties. Rond 1900 voeren elke dag tweeduizend vissersschepen. Ervaar hoe een vissersschip zich staande houdt wanneer het dondert en bliksemt en hoe een ijsvlet met krassende ijzers over de bevroren Zuiderzee van en naar Urk werd geduwd.

Voor kinderen

Het museum heeft voor de kinderen verschillende activiteiten samengesteld. Kinderen leren door middel van deze activiteiten het Zuiderzeemuseum kennen. Bent u benieuwd aan welke activiteiten uw kinderen kunnen deelnemen? Op www.zuiderzeemuseum.nl worden de activiteiten vertoond.

Prijzen

Wilt u een bezoek brengen aan het Zuiderzeemuseum? Bestel uw tickets op www.zuiderzeemuseum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het Zuiderzeemuseum op www.zuiderzeemuseum.nl.

Bereikbaarheid & parkeren

Met de auto

Volg de ANWB-borden ‘Zuiderzeemuseum’ die rond Enkhuizen staan. Zet uw navigatie uit. De borden leiden u naar de gratis parkeerplaats bij het treinstation van Enkhuizen: Stationsplein 1 in Enkhuizen. Op deze parkeerplaats is genoeg ruimte om uw auto te parkeren. Naast het binnenmuseum bevindt zich de parkeerplaats voor mindervaliden.

Met het openbaar vervoer

Reis met de trein naar het station van Enkhuizen. Het museum bevindt zich op 15 minuten loopafstand van het NS-station Enkhuizen. De looproute vanaf het station staat op de borden aangegeven.

Te voet vanaf NS-station

Op 15 minuten loopafstand van het NS-station Enkhuizen ligt het Zuiderzeemuseum. Volg de borden voor voetgangers en maak meteen een prachtige wandeling door Enkhuizen. Wandel vanaf het NS-station langs de oude haven en onder de Drommedaris door. Ga over de witte ophaalbrug en rechtsaf de bocht in. Loop vervolgens door tot aan de muur, ga linksaf bij de muur en volg deze tot u aan uw linkerhand de ingang van het binnenmuseum ziet.

Locatie

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601 LA Enkhuizen
Tel: 0228 – 35 11 11
E-mail: info@zuiderzeemuseum.nl
www.zuiderzeemuseum.nl