Single Post

Zeehondencentrum Pieterburen

Zeehonden kunt u van dichtbij bekijken in het Zeehondencentrum Pieterburen. Naast het bekijken van de zeehonden kunt u veel leren over de verzorging van deze dieren. Wist u dat een zeehond drie fases doorloopt? Wanneer de zeehond deze fases heeft doorlopen, wordt hij of zij vrijgelaten in de zee. Vaak worden in de winter gewone zeehonden met longworm of pups van de grijze zeehond opgevangen. Terwijl in de zomer vaak pups van de gewone zeehond worden opgevangen.

Drie opvangfases

  • Fase 1: zeehonden die zich begeven in deze fase zijn kort gelegen binnengekomen. De zeehonden kunnen aansterken in kleine ruimtes. Dagelijks komt er vier keer een verzorger om de dieren eten te geven en te controleren. Een zeehond mag over het algemeen naar fase 2 als het dier geen vispap meer nodig heeft en al haring eet. Bovendien moet het dier zo ver zijn aangesterkt dat het goed zelfstandig kan zwemmen. Mocht het dier medicatie krijgen dan dient de medicatie afgebouwd te worden, voordat het dier doorschuift naar fase 2.
  • Fase 2: een zeehond komt vanuit fase 1 ook wel de intensive care genoemd naar fase 2. De zeehonden verblijven niet erg grote bassins. Hierdoor kunnen de verzorgers de zeehonden nog hanteren mocht dit nodig zijn. Een zeehond mag naar fase 3 wanneer het dier zelfstandig kan eten en geen medicatie meer nodig heeft.
  • Fase 3: de zeehond begeeft zich in de laatste fase. Bijna heeft de zeehond het hele opvangproces achter de rug. De zeehond sterkt nog een klein beetje aan in de bassin totdat hij of zij klaar is voor de vrijlating.

Waddenzee

Wist u dat het Waddenzeegebied één van de weinige plekken is waar u zeehonden kunt treffen in hun natuurlijke leefomgeving? Er zijn in Nederland nu ongeveer 11.000 zeehonden waarvan ongeveer 8.500 gewone zeehonden en 2.500 grijze zeehonden. 90 % van de zeehonden leeft in de Waddenzee. 10 % leeft in de Zeeuwse delta.

Dagelijks verandert de Waddenzee een aantal keer. De zeehond dient zich op deze veranderingen aan te passen. Gelukkig beschikt de zeehond over een goed aanpassingsvermogen. Tijdens hoogwater komen de meeste rust- en zoogplaatsen van de gewone zeehond twee keer per dag onder water te liggen. Op deze momenten jagen de zeehonden in de Noordzee voornamelijk op vissen. Naast vissen wordt er gejaagd op garnalen, krabben en inktvissen.

Activiteiten

Zeehonden vrijlaten

Zeehonden worden wekelijks gewogen en dagelijks worden de medische dossiers bijgehouden om de gezondheid van de zeehonden te monitoren. De dierenarts bepaalt wanneer een aangesterkte of herstelde zeehond wordt vrijgelaten. Wilt u het vrijlaten van de zeehonden van dichtbij meemaken?

Vanuit de haven van Lauwersoog vertrekt u met de boot naar een zandbank in de Waddenzee. Slechts een kleine groep mensen kan mee aan boord. Geniet in alle rust van het speciale moment waarop de zeehonden terug naar de zee gebracht worden.

Belangrijk om te weten:

  • De datum en het tijdstip van vrijlatingen worden bepaald door de dierenartsen in overleg met de schipper vanwege het getij.
  • Een vrijlating vindt plaats bij laag water.
  • Een vaartocht is volgeboekt wanneer de datum niet zichtbaar is op de kalender.
  • Online kunt u een ticket reserveren via www.zeehondencentrum.nl.
  • Advies is om geen kinderen onder de 4 jaar mee te nemen op de vaartocht.

Vaartochten op de Waddenzee

Stap aan boord van de ontdekkingstocht en vaar mee langs de zandplaten met zeehonden. De schipper vertelt u alles over eb, vloed, de zeehonden en bruinvissen. Het anker gaat uit en u gaat van boord. Echter, is dit afhankelijk van de omstandigheden op het water of dit Engelsmanplaat, het Rif of de westpunt van Schiermonnikoog is. Op deze plekken kunt u een prachtige wandeling maken, een duik in de zee nemen of op zoek gaan naar zeedieren. Onderweg krijgt u uitleg over het natuurgebied. Wilt u een vaartocht over de Waddenzee maken? Reserveer via de website een plekje op de boot.

Beach Clean Ups

Jaarlijks vervuilen duizenden tonnen afval de Waddenzee. Plastic heeft een enorme impact op het zeeleven. Het leven van vissen, zeehonden, vogels en alle andere levende wezens worden aangetast. Nils Greskewitz organiseert regelmatig een clean up in de havenmond en de visserijhaven van Lauwersoog. Wilt u Nils een handje helpen? Klik hier voor de data van de Beach Clean Ups.

Expositie: are you talking to me?

Wist u dat de zeehonden in Pieterburen kunnen praten? De expositie leert u van alles over de taal van de zeehond. De expositie biedt een unieke belevenis met virtual reality experience en een speurtocht. Ontdek hoe zeehonden met elkaar communiceren en dat elke pup z’n eigen geluid heeft.

Doel van de expositie

Het doel van de expositie is om te voorkomen dat een zeehondenpup onnodig van zijn moeder wordt gescheiden. Ervaar wat er kan gebeuren wanneer u in de buurt komt van zeehonden. Een zeehondenpup trekt de aandacht van zijn moeder door het maken van geluiden. Het geluid van een zeehond wordt geassocieerd met huilen en dan vooral wanneer zij hun moeder zijn kwijtgeraakt.

Virtual reality experience

Maak kennis met UNESCO Werelderfgoed het Waddengebied – het leefgebied van de zeehonden middels een virtual reality experience. Zet de VR-bril op en u zult zich begeven tussen de zeehondenmoeders en hun pups op het strand. U leert wat u moet doen als u een pup op het strand ziet liggen, maar ook vooral wat u niet moet doen. Ervaar door middel van de VR-bril het effect van het geluid en de verstoring van de mens op de zeehonden in de natuur.

Waddenspeelplaats & waddentuin

De Waddentuin vindt u op het achter terrein van het Zeehondencentrum. Een wilde en kleurige akker vol met planten en bloemen uit de regio. Wandel door de tuin en ontdek de verschillende planten zoals de Margriet. In het voorjaar en in de zomer staan de meeste bloemen in de bloei. Naast planten en bloemen groeit op verschillende plekken riet.

Vanuit de tuin wandelt u de Waddenspeelplaats op. Een speeltuin met prielen en eilanden waar eb en vloed worden nagebootst. Wilt u naar de overkant komen? Klim met de touwen of vang met een visnetje kleine diertjes in het water.

Toegangsprijzen & Tickets

Wilt u een bezoek brengen aan de zeehonden in Zeehondencentrum Pieterburen? Bestel uw tickets op www.zeehondencentrum.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Zeehondencentrum Pieterburen op www.zeehondencentrum.nl.

Bereikbaarheid

Met de auto

In het noorden van de provincie Groningen ligt het Zeehondencentrum. U kunt het Zeehondencentrum bereiken via de N361. Van Leeuwaarden richting Lauwersoog en van Groningen richting Winsum. Vanaf beide richtingen wordt vanaf hieruit het Zeehondencentrum goed aangeven door middel van borden. Het Zeehondencentrum beschikt over voldoende parkeerruimte.

Openbaar vervoer

U neemt vanaf het NS-station Groningen de Arriva stoptrein (richting Roodeschool) naar station Winsum. Vervolgens neemt u vanaf de bushalte in Winsum bus 68 (richting Leens via Pieterburen) naar Pieterburen. Stap uit bij bushalte Wiebenerweg. U loopt in ongeveer 5 minuten vanuit de bushalte naar het Zeehondencentrum.

Locatie

Zeehondencentrum Pieterburen
Hoofdstraat 94a
9968 AG Pieterburen
Tel: + 31 (0) 595 – 526 526
E-mail: info@zeehondencentrum.nl
www.zeehondencentrum.nl