Single Post

Park Sonsbeek

Midden in de stad Arnhem ligt een groot park genaamd Sonsbeek. Het is een bijzonder park vanwege de hoogteverschillen en de omvang. Echter was het park vroeger groter, maar de zoon van de laatste baron was niet meer geïnteresseerd in het park en zag het als een bron van inkomsten. Hij verkocht delen van het park voor nieuwe woonwijken. Het park is versnipperd door de aanleg van de Apeldoornseweg.

Hoogteverschillen

Zo’n 100.000 jaar geleden hebben gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opgestuwd. Vanuit de Sint Jansbeek zijn waterpartijen uitgegraven. Echter zijn de heuvels in de ijstijden ontstaan. Wist u dat kerk en adel op deze overgangsgebieden landhuizen en kastelen bouwden?

IJskelder

Een gemetselde ijskelder uit 1810 zit in de heuvel naast de koude vijver. Het was in adellijke kringen gebruikelijk om natuurijs op te slaan. Met de opslag van natuurijs konden vlees, vis en dranken worden bewaard. De ijskelder is bijzonder vanwege haar ronde koepelvorm. In de zomer kunt u een rondleiding krijgen in de ijskelder.

Belvedere

Bovenop de Ruyterenberg stond een houten toren. De berg ligt 70 meter boven NAP en de toren is maar liefst 28 meter hoog. Beklim de 140 treden en kijk uit over de boomtoppen tot aan Kleef in Duitsland. In 1824 is de toren gebouwd. Tevens is de toren in 1950 opgehoogd, omdat de bomen boven de toren uitgroeiden.

Horeca

Breng tijdens uw bezoek aan het park een bezoek aan één van de zes horecagelegenheden. Opmerkelijk is dat alle zes de horecagelegenheden zijn gehuisvest in historische gebouwen.

  • Stadsvilla Sonsbeek: u heeft vanuit het monumentale pand die staat op de Hartjesberg een schitterend uitzicht over het park en de stad Arnhem. De stadsvilla is in 1744 gebouwd en u kunt zich sinds 2000 heerlijk laten verwennen. Geniet in het Grand Café of op het terras van een divers aanbod aan eten en drinken. Adres: Tellegenlaan 3, 6814 BT Arnhem. Wilt u meer weten over Stadsvilla Sonsbeek? Klik dan hier!
  • De Palatijn: wist u dat het restaurant is gevestigd in één van de jongste rijksmonumenten van Nederland? De Palatijn is gebouwd in 1990 en kreeg in 1997 een horecabestemming. U vindt het restaurant vlakbij Stadsvilla Sonsbeek. Start uw dag met een heerlijk ontbijt bij het restaurant of luidt het weekend in met een borrel. Adres: Tellegenlaan 4, 6814 BT Arnhem. Bent u benieuwd wat de Palatijn u te bieden heeft? Klik dan hier.
  • Grand Café aan de Beek: bij Aan de Beek bent u aan het juiste adres voor een heerlijke lunch of een borrel. U heeft vanuit het Grand Café een prachtig uitzicht op Park Sonsbeek en de Sint-Jansbeek. Kiest u voor een lekker broodje, een salade of een voedzame lunch? Naast lunchen en borrelen kunt u hier ook genieten van een uitgebreide High Tea. Adres: Zijpendaalseweg 26-28, 6814 CL Arnhem. Vergeet niet om voor uw bezoek de menukaart te bekijken op www.grandcafeaandebeek.nl.
  • De Molenschuur: bij het restaurant A Beautiful Mess kunt u een hapje komen eten of genieten van een verfrissend drankje. De kaart is gebaseerd op de Midden-Oosterse keuken. Geniet van een zoetigheid als Kunefe of een Midden-Oosterse sandwich van versgebakken flatbread van de plaat. Adres: Zijpendaalseweg 24, 6814 CL Arnhem. Meer weten over A Beautiful Mess? Klik dan hier.
  • Sonsbeek Paviljoen: midden in het park ligt het Chinese restaurant. U kunt hier dagelijks een keuze maken uit de royaal geserveerde à la carte-gerechten of van het Oriental Tasting-menu (Aziatische ’tapas’). Wanneer u kiest van het menu kunt u onbeperkt genieten van de Oosterse keuken. Op vrijdag, zaterdag en zondag kunt u genieten van een onbeperkt Chinees wokbuffet. Op zomerse dagen kunt u plaatsnemen op het riante terras voor een hapje of een drankje. Adres: Zijpendaalseweg 30, 6814 CL Arnhem. Bekijk op www.sonsbeekpaviljoen.nl de menukaart of lees meer over het Oriental Tasting Menu.
  • Brasserie De Boerderij: bij de brasserie kunt u heerlijk eten in een ontspannen en sfeervolle ambiance. Geniet van een lunch, brunch of diner en proef de kwaliteit van lekker eten. Zin om te borrelen met uw familie of collega’s? Dan bent u bij de brasserie aan het juiste adres. Bent u benieuwd hoe een Engelse High Tea verloopt? Ervaar het bij Brasserie De Boerderij. Adres: Parkweg 2, 6815 DJ Arnhem. Wilt u meer weten over Brasserie De Boerderij? Klik dan hier.

De Molenplaats

De entree van het park is de Molenplaats. U vindt hier informatie over Sonsbeek, maar ook over de andere parken in de stad. Wist u dat Arnhem een groene stad is? Een café is gehuisvest in de achttiende-eeuwse schuur. Geniet in het café van een heerlijke broodje. Het broodje is gemaakt van de meel van de watermolen. Meer weten over de Molenplaats? Klik dan hier.

Witte watermolen

Het water van de Sint Jansbeek zorgt ervoor dat de molen wordt aangedreven. De watermolen behoort tot één van de oudste gebouwen van Arnhem. Tevens maalt de watermolen al sinds de vijftiende eeuw koren. Benieuwd naar het oude molenaarsambacht? Breng dan een bezoek aan de Witte watermolen en zie hoe de molenaars aan het werk zijn. Nieuwsgierig geworden naar de watermolen? Klik dan hier.

Watermuseum

Het Watermuseum is een doe-museum. Zowel kinderen als volwassenen kunnen verschillende opdrachten uitvoeren over drinkwater, grondwater en dijkbeheer. Men acht vanzelfsprekend dat Nederland schoon water levert, maar is dat wel zo vanzelfsprekend. Leer meer over schoon water tijdens uw bezoek aan het Watermuseum. Verdiep u in het museum via www.watermuseum.nl.

Podium Sonsbeek

In het park vindt u het podium voor muziek, theater of sport. Het publiek wordt voornamelijk getrokken door de concerten die plaatsvinden op de Ronde Weide of de Vlotconcerten bij De Boerderij. De Sonsbeek Theateravenue vindt de laatste week van de zomervakantie plaats. Tijdens dit evenement staan er tientallen tenten in het park waar leuke en verrassende voorstellingen met theater en muziek plaatsvinden.

Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan? Bekijk hier de agenda.

Locatie

Vrienden van Sonsbeek
Zijpendaalseweg 24a
6814 CL Arnhem
Tel: 026 – 445 06 60
E-mail: info@sonsbeek.nl
www.sonsbeek.nl