Single Post

Museum Panorama Mesdag

Stap in het grootste schilderij van Nederland. Bekijk het schilderij in 360 graden rond. U kunt een magische illusie van het panorama uit 1881 beleven.

Panorama van Scheveningen

In opdracht van de panoramamaatschappij ‘Sociéte Anonyme du Panorama Maritime de la Haye’ schilderde Hendrik Willem Mesdag in 1881 het Panorama van Scheveningen. Met behulp van schilders uit de Haagse school Blommers, De Bock, Breitner en zijn vrouw Sientje schilderde Mesdag een zeegezicht met een omtrek van 120 meter en een hoogte van 14 meter. Het panorama werd in 1881 geopend. Lees meer over het Panorama van Scheveningen op www.panorama-mesdag.nl.

Online museum

U kunt online het aanbod van het museum ontdekken. Online kunt u de audiotour van de tentoonstelling CANDID of de museumcollectie beluisteren, een virtuele tour maken door het museum, de verhalen achter de portretten van CANDID lezen of inzoomen op de details uit het Panorama van Scheveningen. Bekijk de website voor het online museum.

Tentoonstellingen

Gedurende het jaar kunt u in het museum verschillende tentoonstellingen bewonderen. Elke tentoonstelling heeft zijn of haar eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstellingen? Bekijk op de website de tentoonstellingen en verdiep u in het verhaal erachter.

Museumcollectie

De museumcollectie bestaat naast het indrukwekkende Panorama van Scheveningen uit bijna honderd schilderijen van Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw Sientje. Tevens biedt de collectie het meest gevarieerde en complete overzicht van Hendrik Willems en Sientjes oeuvre ter wereld. Op www.panorama-mesdag kunt u verschillende fotogalerijen bewonderen en auditours beluisteren.

Geschiedenis

Zeeschilder Hendrik Willem Mesdag kreeg in 1880 de opdracht tot het maken van een panoramaschilderij van Scheveningen. De populariteit van panorama’s nam rond 1900 snel af. Veel panoramagebouwen werden afgebroken of kregen een andere functie en de grote schilderijen werden in stukken geknipt. Echter, het schilderij van Mesdag is bewaard gebleven. Wist u dat dit schilderij het oudste panorama is dat u op de oorspronkelijke locatie kunt bezoeken?

Rondleidingen & groepen

  • Mesdag Highlight Tour: een exclusieve rondleiding met een privégids. De gids vertelt u verhalen over Hendrik Willem Mesdag, zijn vrouw Sientje en het magische Panorama van Scheveningen. Bovendien krijgt u een kijkje achter de schermen. Wilt u meer informatie over de rondleiding? Neem telefonisch of via de mail contact op met het museum.
  • Groepsrondleiding met gids: een rondleiding door het museum onder leiding van een gids die u een kijkje geeft achter de schermen en het geheim van het Panorama ontsluierd. Op afspraak kunnen rondleidingen voor groepen worden gegeven in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Bekijk de website voor meer informatie over de rondleiding. Reserveer de rondleiding ruim van tevoren telefonisch of via de mail.
  • Groepsbezoek: wilt u met een groep het museum bezoeken? Meld uw groepsbezoek ruim van tevoren aan. U kunt contact opnemen via de mail of telefonisch voor meer informatie over een groepsbezoek.

Kinderen & onderwijs

Het museum biedt voor kinderen en het onderwijs verschillende activiteiten aan. Alle activiteiten dragen een gezamenlijk doel namelijk kinderen kennis laten maken met het museum. Bent u benieuwd naar het aanbod voor kinderen en het onderwijs? Klik dan hier.

Museumcafé

In het museumcafé kunt u genieten van een heerlijk assortiment. Laat u verrassen in deze lichte plezierige ruimte door het diverse aanbod van verse, regionale en vegetarische producten. U kunt bij deze producten denken aan biologische sappen, biologische broodjes, salades en de soep van de dag.

Museumwinkel

De winkel biedt volop keus voor jong en oud: van stijlvolle vazen tot design decoratieborden, kinderkunstboeken tot een gouden spaarvarkentje. Tevens biedt het museum paraplu’s, puzzels, koekblikken en kunstkaarten aan.

Online museumshop

Bent u op zoek naar een origineel (kunst) cadeau of museumherinnering? U kunt de museumwinkel ook online bezoeken. Vanuit huis kunt u het Mesdag-assortiment bestellen.

Geschenk met een Mesdag-verhaal

Verras uw familie, vrienden of collega’s en geef een origineel cadeau: het ‘Geschenk met een Mesdag-verhaal’. Het pakket is zorgvuldig samengesteld met Mesdag-artikelen en tegen een speciale prijs verkrijgbaar in de museumwinkel of bestel het pakket via de online museumwinkel. Zolang de voorraad strekt.

Prijzen

Een bezoek aan Museum Panorama Mesdag staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.panorama-mesdag.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van het museum kunt u bekijken op www.panorama-mesdag.nl.

Parkeren

In de Qpark parkeergarage ‘Mauritskade’ kunt u parkeren. De parkeergarage bevindt zich direct naast het museum. In de straat zijn er ook een aantal parkeerplekken. Echter, in de directe omgeving van het museum zijn er geen invalidenparkeerplekken.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Plan uw reis met het openbaar vervoer van tevoren bij de HTM of 9292, zodat u altijd de actuele situatie weet.

Bus 22 (richting Duindorp), bus 24 (richting Kijkduin), bus 28 (richting Zuiderstrand) en tram 1 (richting Scheveningen) stoppen bij halte Mauritskade, op 5 minuten loopafstand van het Panorama.

Auto

  • Vanuit Amsterdam (A4), Utrecht (A12)/ Rotterdam (A13): A12 richting Den Haag langs Voorburg uitrijden tot einde van de Utrechtsebaan. Aan het eind links aanhouden en bij het stoplicht linksaf (Zuid-Hollandlaan). Aan het einde rechtsaf de Koningskade op. Vervolgens rijdt u rechtdoor tot de Laan Copes van Cattenburch, linksaf slaan en deze straat volgen. Bij het volgende stoplicht linksaf slaan (Nassauplein). Aan het eind slaat u rechtsaf naar de Javastraat. Bij het stoplicht linksaf naar de Alexanderstraat. Op Plein 1813 rijdt u rechtdoor en slaat rechtsaf bij het stoplicht (Mauritskade). Bij het Hilton hotel slaat u opnieuw rechtsaf de Zeestraat in. Panorama Mesdag bevindt zich na 50 meter aan de rechterkant.
  • Vanuit Amsterdam/ Leiden via Wassenaar (A44): A44 langs Wassenaar uitrijden tot einde snelweg (Benoordenhoutseweg). Aan het einde rechtsaf de Koningskade op. Bij het derde stoplicht linksaf de Laan Copes van Cattenburch volgen. Bij het volgende stoplicht linksaf slaan (Nassauplein). Aan het eind slaat u rechtsaf naar de Javastraat. Bij het stoplicht linksaf naar de Alexanderstraat. Op Plein 1813 rijdt u rechtdoor en slaat daarna rechtsaf bij het stoplicht (Mauritskade). Bij het Hilton hotel slaat u opnieuw rechtsaf de Zeestraat in. Panorama Mesdag bevindt zich na 50 meter aan de rechterkant.

Locatie

Museum Panorama Mesdag
Zeestraat 65
2518 AA Den Haag
Tel: 070 – 310 66 65
E-mail: info@panorama-mesdag.nl
www.panorama-mesdag.nl