Single Post

Stadslandgoed de Kemphaan

Het landgoed is uitgegroeid tot één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. In eerste instantie diende het landgoed als voorlichtings- en informatiecentrum over de Nederlandse natuur en agricultuur. Echter zijn er in de loop der tijd verschillende natuurinitiatieven aangetrokken en toegevoegd aan het landgoed.

Geschiedenis

Inwoners van de stad Almere zochten een uitweg naar de natuur. Alleen deze was niet te vinden in Almere. Een oplossing werd gevonden in de oprichting van het Stadslandgoed in 1978. Het idee achter het landgoed was dat de inwoners van Almere konden genieten van eigen geteelde groenten en fruit uit eigen moestuin.

De bevolking van Almere moest zich volgens de stad Almere bezighouden met het agrarische leven. De Kemphaan ging dienst doen als voorlichtingscentrum op het gebied van agricultuur. Inmiddels bestaat de Kemphaan al bijna 40 jaar en is nog steeds voorlichter.

Ontdek de Kemphaan

Op de Kemphaan kunt u veel ontdekken. Onderstaande lijst geeft weer wat u onder meer kunt u ontdekken.

 • Buitencentrum Almeerderhout: maak een heerlijke wandeling in de bossen van Buitencentrum Almeerderhout. Ga op avontuur met de boswachters van het Staatsbosbeheer in de bossen rondom de Kemphaan en leer tijdens de wandeling de sporen van de bever te herkennen. Naast leren kunnen uw kinderen spelen in het Zuiderzee speelbos of u gaat met uw hele gezin klimmen in Klimpark Fun Forest. Meer weten over Buitencentrum Almeerderhout? Klik dan hier.
 • Stadsboerderij Almere: de boerderij is een biologisch-dynamisch bedrijf met akkerbouw, vlees vee en heeft een publieksfunctie. Maak op de boerderij kennis met de biologische landbouw en de werkzaamheden op een veehouderij. Lees meer over Stadsboerderij Almere op www.kemphaan.nl.
 • Dierenpark Almere Jungle: in het park maakt u een reis langs vijf werelddelen waar dier en plant samenkomen. Alle dieren zijn afkomstig uit de opvang. Dit houdt in dat de dieren komen van eigenaren die de dieren niet meer wilden of konden houden of dat de dieren bevrijd zijn uit een benaderde situatie. Tevens krijgt u een glimp te zien van de uiteenlopende flora met bijbehorende educatie. Plan uw bezoek aan het dierenpark via www.kemphaan.nl.

Kijk op www.kemphaan.nl om te ontdekken wat er nog meer te beleven is op het Stadslandgoed.

Activiteiten

Bent u op zoek naar een leuke activiteit in de omgeving van Almere? Kom dan naar Stadslandgoed de Kemphaan. In samenwerking met verschillende ondernemingen maakt het landgoed onvergetelijke uitjes uitjes mogelijk.

Dieren kijken, spelen en klimmen

 • Op safari in de Beverbus: stap in de Beverbus en ontdek het Almeerderhout. Een gids vertelt u van alles over het jonge natuurgebied. Misschien spot u onderweg een ree, vos, bever of een ijsvogel.
 • Klimmen bij Fun Forest: u kunt door het langste zipline park van Nederland klimmen. Er zijn vier routes in het park uitgestippeld waardoor u zelf de hoogte kunt bepalen. Beweeg door middel van touwnetten, balken en ziplines door de bomen.
 • Voel & beleef rondleiding in Almere Jungle: bent u op zoek naar een activiteit met avontuur en dieren? Dan bent u in Almere Jungle aan het juiste adres! In de jungle zijn er verschillende speurtochten uitgezet, maar u kunt ook deelnemen aan een rondleiding.
 • Rondleiding Stichting AAP: kom meer te weten over de stichting en het leven van de apen tijdens een rondleiding in het opvangcentrum. Apen worden door de stichting gered uit benarde situaties. Bovendien geeft de stichting de apen een warm thuis.
 • Discgolf bij het Buitencentrum: u gebruikt een disc (frisbee) in plaats van stokken en een bal. Op een paal staat een metalen mand. Probeer de mand met zo weinig mogelijk worpen te bereiken. Echter moet u eerst een vraag beantwoorden voordat u mag gooien.
 • Koeienpraatjes op de Stadsboerderij: kom leuke weetjes over de koeien te weten door te luisteren naar de boer en zijn hulpboeren tijdens de Koeienpraatjes.

Wandelen, fietsen en overnachten

Wilt u wandelen, fietsen of overnachten in de omgeving van de Kemphaan? Op www.kemphaan.nl kunt u kijken welke mogelijkheden het stadslandgoed aanbiedt.

Lekker eten en drinken

 • Kip & Ei restaurant Dubbel-Op: geniet in het restaurant of het terras van een heerlijk biologisch broodje in de vorm van een apenkop. Naast broodjes kunt u ook kiezen voor een pannenkoek, een kipmaaltijd en zelfs een insect. Nieuwsgierig geworden naar het restaurant? Klik dan hier .
 • Stadsbrouwerij de Kemphaan: een kleine brouwerij met proeflokaal op het Stadslandgoed. Tijdens een compleet verzorgde rondleiding ontdekt u van alles over de brouwerij en de bieren. Neem hier alvast een kijkje in de brouwerij.
 • Restaurant Buitengewoon Lekker: het restaurant is gevestigd in het Buitencentrum Almeerderhout. Geniet na een wandeling of een fietstocht bij de open haard of op het grote terras. U heeft vanuit het restaurant uitzicht op het Zuiderzee speelbos of Klimbos Fun Forest. Bekijk hier het aanbod van Restaurant Buitengewoon Lekker.
 • Boerenmarkt bij de Stadsboerderij: elke zaterdagochtend van 09:30 tot 13:00 uur kunt u op de boerenmarkt biologische producten kopen. Op de markt worden dagverse producten en zelfgemaakte producten aangeboden. De boerenmarkt vindt plaats in de schuur van de Stadsboerderij. Meer weten over de boerenmarkt? Klik dan hier.
 • Almere Jungle Café: geniet van een huisgemaakte appeltaart of een heerlijk kopje koffie. In de zomer kunt u hier ook genieten van een ijsje. U zult bediend worden door enthousiaste cliënten. Benieuwd naar het Almere Jungle Café? Klik dan hier.
 • Jungle Store: in de store bent u aan het juiste adres voor een leuke souvenir, een heerlijke snack of een verfrissend drank. Bekijk hier het aanbod van de store.

Wilt u meer weten over het aanbod van activiteiten? Klik dan hier.

Evenementen

Op het Stadslandgoed de Kemphaan vinden er jaarlijks leuke evenementen plaats. Bent u benieuwd welke evenementen dit jaar op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Bereikbaarheid

Met de auto

 • Vanuit Amsterdam: neem vanaf de A1 bij knooppunt Muiderberg de A6 richting Almere/Lelystad. Vervolgens neemt u afrit 5 Almere-Stad/Utrecht/Zeewolde. Bij de eerstvolgende stoplichten slaat u rechtsaf de Waterlandseweg (N305) op richting Utrecht/Zeewolde. Blijf de Waterlandseweg volgen tot de afslag de Kemphaan. Sla linksaf richting de Kemphaan.
 • Vanuit Utrecht: neem de A27 Hilversum/Amersfoort richting Almere. Net over de Stichtse Brug neemt u vervolgens afrit 36 Almere Stad/Almere Haven/Zeewolde. Bij de eerstvolgende stoplichten slaat u linksaf de Waterlandseweg (N305) op richting Almere Stad/Almere Haven. Blijf de Waterlandseweg volgen tot de afslag de Kemphaan. Sla rechtsaf richting de Kemphaan.
 • Vanuit Lelystad: neem de A6 richting Almere. Neem vervolgens afrit 5 Almere Stad/Utrecht/Zeewolde. Bij de eerstvolgende stoplichten slaat u rechtsaf de Waterlandseweg (N305) op richting Utrecht/Zeewolde. Blijf de Waterlandseweg volgen tot de afslag de Kemphaan. Sla linksaf richting de Kemphaan.

Met het openbaar vervoer

 • Vanaf Almere: neem vanaf station Almere Centrum de bus 156 richting Hilversum, bus 159 richting Harderwijk of bus 160 richting Nijkerk. Alle drie de bussen stoppen bij de halte De Kemphaan. De halte ligt naast het Stadslandgoed. Loop de trap af en ga links onder de tunnel door het Stevenspad op. In het weekend rijdt alleen bus 160 (Almere Stad-Nijkerk)
 • Vanaf Hilversum (Sportpark), Harderwijk of Nijkerk: neem de bus 156, 159 of 160 richting station Almere Centrum. Alle drie de bussen stoppen bij de halte De Kemphaan. De halte ligt naast het Stadslandgoed. Loop de trap af en ga links onder de tunnel door het Stevenspad op.

Met de fiets

 • Woont u in Almere Stad West of het centrum? Stap op de fiets en u bent zo midden op het Stadslandgoed. Fiets langs het kasteel via het Fongerspad en Kerkuilenpad richting fietsknooppunt 36. Hier slaat u aan het eind linksaf naar de fietstunnel. Fiets onder de fietstunnel door en dan bent u er al.
 • Vanuit Almere Haven: fiets via het Kerkuilenpad of het Stevenspad naar de Kemphaan.
 • Vanuit Almere Stad Oost of Almere Buiten: fiets dan langs de Hoge Vaart over het Vier Bruggenpad of het Michauxpad (richting fietsknooppunt 88). Hier komt u uit op het Kemphaanpad en uiteindelijk op de Kemphaan zelf.

Locatie

Stadslandgoed de Kemphaan
Kemphaanlaan 4
1358 AC Almere
Tel: (036) 538 44 16
E-mail: info@kemphaan.nl
www.kemphaan.nl