Single Post

Pyramide van Austerlitz

De Franse generaal Auguste de Marmont is commandant van het Bataafse Legerkorps. Piramides hebben een diepe druk op hem tijdens zijn veldtocht naar Egypte. Het idee ontstaat om zelf een piramide te bouwen. Wanneer Auguste de Marmoment is gelegerd op de Utrechtse Heuvelrug grijpt hij zijn kans.

Auguste de Marmont stuurt zijn manschappen aan om een reusachtige aarden heuvel te opwerpen. De heuvel is geïnspireerd op de piramide van Gizeh. De bouw van de piramide neemt 27 dagen in beslag. Een uitkijktoren in de vorm van een obelisk is op de top ontstaan.

Napoleon

De piramide ontvangt in 1805 zijn officiële titel. Napoleon kan namelijk een overwinning op zijn naam zetten bij het Tsjechische plaatsje Austerlitz. Bovendien maakt hij in deze plaats korte metten met twee aanzienlijke sterkere legers. 8.000 man verliezen de Fransen, maar aan de andere kant vallen 27.000 soldaten te betreuren.

Koop van de piramide

Anna Alida Stoop koopt in 1876 de piramide compleet met een herberg en de grond. In de jaren die volgen groeit het toerisme en wordt de piramide een begrip. Er komen gebouwen bij, een groot terras en een overdekte miniatuurautobaan.

Echter wordt er weinig onderhoud verricht aan het monument. Bijna ondervindt de Pyramide zijn eigen Waterloo. De stenen obelisk is nog te zien. Verschillende keren vindt er restauratie plaats naar aanleiding van verzakkingen door hevige regenval en te droge zomers. Hierdoor wordt de piramide onder de obelisk ook zichtbaar. Bovendien kan de piramide worden beklommen.

Rijksmonument

De huidige piramide is een rijksmonument. Dagjes mensen met kinderen worden getrokken door de bosrijke omgeving, horecafaciliteiten, een speeltuin en het Lunapark.

Speeltuin

In de speeltuin vindt u veel speeltoestellen die vrijwel voor alle leeftijden geschikt zijn. Aangrenzend aan de speeltuin ligt het Lunapark. In het park kunnen de kinderen zich vermaken in het treintje, de botsauto’s, zeefmolen of in één van de andere attracties. Voor de attracties dient u muntjes te kopen. De kosten van de muntjes worden onderstaand weergegeven:

 • 1 munt: € 1,30
 • 6 munten: € 6,50
 • 12 munten: € 12,-
 • 25 munten: € 20,00

Horeca

Heeft u zin een hapje en een drankje tijdens uw bezoek aan de Pyramide? U wordt van harte welkom geheten in het zelfbedieningsrestaurant. Het zelfbedieningsrestaurant biedt voor ieder wat wils. Benieuwd naar het menukaart van het restaurant? Klik dan hier.

Scholen

De Pyramide is de perfecte combinatie van cultuur en vermaak. Naast de Pyramide is er een groot spelaanbod. De kinderen zullen zich uitstekend vermaken. Bovendien beleven ouders en begeleiders een geslaagde dag uit.

Voor scholen zijn er drie arrangement samengesteld.

Arrangement 1 ‘De Franse Tijd– € 7,60 p.p.

 • Gratis toegang tot het informatiecentrum en het monument
 • Een frietje, glaasje fris en een soft ijsje
 • 3 munten per persoon voor de diverse attracties

Arrangement 2 – ‘Pyramide’ – € 4,50 p.p.

 • Gratis toegang tot het informatiecentrum en het monument
 • Een frietje en een glaasje fris

Arrangement 3 – ‘Lunapark’ – € 3,50 p.p.

 • Gratis toegang tot het informatiecentrum en het monument
 • 3 munten per persoon voor de diverse attracties

Laat de Franse tijd tot leven komen met een gids. Een gids kunt u boeken om de klas (sen) kennis te laten met het verhaal over het monument, de achtergrond ervan en over Nederland tijdens de Franse overheersing. De kosten van de gids bedragen € 40,- voor groepen tot 40 kinderen.

Meld uw school aan via het contactformulier.

Kinderfeestje

U kunt uw kinderfeestje geven bij de Pyramide van Austerlitz. Voor € 7,50 per kind kunt u genieten van onderstaand arrangement.

 • Een glas limonade
 • Bord pommes-frites met mayonaise
 • Naar keuze een kroket of frikandel
 • Een soft ijsje
 • 3 muntjes per kind voor het Lunapark

Voor het arrangement geldt een minimum van 6 kinderen en 1 volwassen begeleider.

Feesten en partijen

Bent u binnenkort jarig of heeft u iets te vieren? Dan bent u bij Pyramide van Austerlitz aan het juiste adres! Een compleet verzorgde (feest) avond kan naar wens worden verzorgd. De Pyramide van Austerlitz biedt een compleet buffetarrangement aan voor een zeer aantrekkelijke vaste prijs. Echter kunt u uw avond op uw eigen manier invullen.

U kunt onder meer kiezen voor een high tea, brunch, lunch, buffet, feestavond, barbecue arrangement, receptie of koffietafel. Bovendien kunt u het Lunapark meenemen in uw dag. Het minimum aantal personen voor het geven van feesten en partijen is ongeveer 30.

Benieuwd naar het aanbod voor feesten en partijen? Klik dan hier.

Wilt u meer informatie ontvangen? Neem contact op met 0343 – 491 421.

Prijzen

Entree tot het park is gratis.

Openingstijden

Zomerseizoen

 • 13 juli t/m 30 augustus 2020: Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

1 september t/m 1 november 2020

 • Maandag: gesloten
 • Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 tot 17:00 uur
 • Zaterdag en zondag: 10:00 tot 18:00 uur

Monument

 • Maandag en dinsdag: gesloten
 • Woensdag t/m zondag: 12:00 – 16:00 uur. Het hek sluit om 15.45 uur.

Parkeren

U kunt uw auto gratis parkeren. Op verwachte drukke dagen, zoals in het weekend/ tijdens vakanties en feestdagen, staan er parkeerwachten. De parkeerwachten kunt u een fooi geven. Het geven van een fooi is niet verplicht.

Locatie

Pyramide van Austerlitz
Zeisterweg 98
3931 MG Woudenberg
Tel: 0343 – 491 421
E-mail: info@pyramidevanausterlitz.nl
www.pyramidevanausterlitz.nl

Leave a Reply: