Single Post

Paardenmarkt

Jaarlijks vindt de eeuwenoude traditie, de Sint Jacobus Paardenmarkt, plaats in Alblasserdam. De markt vindt plaats op de woensdag in de week van 25 juli.

Geschiedenis

Mensen komen niet alleen naar de paardenmarkt om een paard te kopen, maar om zich te vermaken en oude bekenden te zien. Tegenwoordig is dat nog steeds zo. De paardenmarkt werd tot 1883 gehouden op 25 juli. Deze datum was namelijk de naamdag van Sint Jacobus. Wist u dat Sint Jacobus de patroonheilige van onder andere Spanje en Guatemala is? Tevens is Sint Jacobus van de soldaten, ruiters, krijgers en arbeiders.

Wie, wat, waar?

Voor het grootste deel vindt de paardenmarkt plaats in de Kerkstraat. In deze straat zijn de paarden achterin te vinden. Tevens zijn de Kerkstraat, Waalsmondelaan en Reederijstraat gereserveerd voor de talloze kramen, stalletjes en standwerkers. Op de markt zijn traditionele zoetigheden, bloemen, groenten, fruit en allerlei hebbedingen verkrijgbaar. Bovendien beschikt de paardenmarkt over een muzikaal avondprogramma. Tijdens de markt worden verschillende activiteiten georganiseerd en in het dorp treden diverse bandjes op.

Verloting

Elk jaar vindt er een verloting plaats. Om deel te nemen aan de verloting dient u een lot te kopen. U kunt een lot aanschaffen bij basisschool de Schalm in de Kerkstraat, bij een kraam bij de paarden en in de Waalsmondelaan.

Er zijn leuke prijzen te winnen tijdens de verloting. De eerste prijs is geldbedrag. De winnaar mag uiteraard zelf bepalen waarvoor het bedrag bestemd is. Naast het geldbedrag zijn er nog andere prijzen te winnen. Bij de prijzen kan gedacht worden aan een fiets, een heerlijke taart, een diner- of bioscoopbon.

Erkenning

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immateriaal Erfgoed heeft besloten om de Sint Jacobus Paardenmarkt Alblasserdam te erkennen en toe te voegen aan de Nationale Inventaris Immateriaal Cultureel Erfgoed. Directrice Ineke Schouten heeft op woensdag 22 juli 2015 de oorkonde persoonlijk uitgereikt. Tevens is de oorkonde ondertekend door de burgemeester van Alblasserdam Jaap Paans en voorzitter van de paardenmarktcomité Bert de Haan.

Locatie

Paardenmarkt
Postbus 2
2950 AA Alblasserdam
Tel: 078 – 770 6023
E-mail: m.sels@alblasserdam.nl
www.paardenmarkt-alblasserdam.nl