Single Post

PIT Veiligheidsmuseum

PIT is het museum voor politie, brandweer en ambulance. Ontdek via een bijzondere collectie en interactieve games het heden, verleden en de toekomst van de hulpdiensten. Leer meer over het werk en de geschiedenis van de hulpdiensten, maar misschien belangrijker om te leren is hoe u de veiligheid in uw omgeving kan vergroten.

Tentoonstellingen

Het museum heeft een vaste collectie bestaande uit 750 collectiestukken. De collectiestukken vertellen een verhaal over de veiligheid.

  • Meldkamer: de afstand tussen de melder van een brand, een ongeluk of een incident en degene die de oproep verwerkt is sterk vergroot. In de loop van de jaren zijn de communicatiemiddelen verbeterd. Degene die oproepen verwerkt moet een melding snel inschatten.
  • Geneeskundige hulp: wist u dat de GHOR ervoor zorgt dat alle geneeskundige partners goed voorbereid zijn op grote rampen? Hierdoor kan de hulp aan de slachtoffers zo goed mogelijk worden verzorgd. GHOR staat voor Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in Regio.
  • Verkeersongeval: vaak werken verschillende hulpdiensten samen bij een verkeersongeval. De hulpdiensten overleggen met elkaar. Het overleg wordt ook wel een motorkapoverleg genoemd. De kern hiervan is: prioriteiten stellen, informatie delen en bedenken wie de spil is binnen elke dienst.
  • Bij de politie: de politie is een lappendeken van onderdelen die onder verschillende Haagse ministeries en de gemeentes vallen. De politie bestaat in de 19e eeuw onder andere uit de gemeenteveldwacht, de gemeentepolitie, de marechaussee en de rijksveldwacht. De verdeling tussen de gemeentepolitie en de rijkspolitie blijkt na de Tweede Wereldoorlog niet te werken. Op 1 januari 2013 is de Nationale Politie opgericht.
  • Huiselijk geweld: huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt. U kunt mishandeling herkennen aan een aantal signalen. Volgens de systeemgerichte ketenbenadering wordt aan alle betrokkenen hulp geboden.

Benieuwd welke tentoonstellingen te zien zijn in het museum? Klik dan hier.

Interactieve games

Er zijn verschillende interactieve games te spelen in het museum. U kunt onder andere testen hoe het is om als politieagent om te gaan met lastige situaties. Leer tijdens het motorkapoverleg spelenderwijs hoe hulpdiensten met elkaar samenwerken. Welke hulpdienst doet wat en wie komt er als eerste in actie?

Zelftesten

Naast interactieve games kunt u verschillende zelftesten in het museum doen. Bij welke hulpdienst past u het beste? Ontdek hoe brandveilig uw huis is. Test het in het museum en bereidt u voor op een veilige toekomst.

Activiteiten

Het museum is gericht op politie, brandweer en ambulance. Ontdek het heden, verleden en de toekomst van veiligheid. U kunt het ontdekken via een bijzondere collectie en interactieve games.

Klik hier om de agenda van het museum te bekijken.

Eten & drinken

Voor iedereen is het restaurant toegankelijk. In het restaurant kunt u een kopje koffie/thee/frisdrank en enkele versnaperingen aanschaffen.

Museumwinkel

De winkel biedt een breed assortiment aan met politie, brandweer en ambulance artikelen. De opbrengsten van de winkel komen ten goede aan de uitbreiding van de museumcollectie. In de entreehal van het museum bevindt zich de winkel. De winkel is geopend tijdens de openingstijden van het museum.

Het assortiment bestaat onder andere uit politieauto’s, brandweerauto’s en ambulance helikopters in alle soorten en maten, maar ook helmen en bijbehorende gadgets. Bovendien zijn er verschillende politie en brandweerspelletjes te koop.

Toegangsprijzen

Een bezoek aan PIT Veiligheidsmuseum staat binnenkort op de agenda. Bestel uw tickets op www.pitveiligheid.nl.

Openingstijden

De actuele openingstijden van PIT Veiligheidsmuseum kunt u bekijken op www.pitveiligheid.nl.

Bereikbaarheid

Plan uw route met Google Maps.

Wanneer u met de auto komt en op zoek bent naar geschikte parkeergelegenheid voor een bezoek aan PIT is de Schippergarage de beste optie. De hoofdingang van PIT bevindt zich aan het einde van de parkeergarage. Rijdt u met een navigatiesysteem? Vul dan de volgende adresgegevens in:

Schippergarage P7
Brouwersstraat 3
1315 BL Almere

Met het openbaar vervoer

Plan uw route met 9292.

Station Almere Centrum verlaat u aan de zijde Stationsplein. Loop over het Stationsplein rechtdoor de Stationsstraat in. Aan het einde van de Stationsstraat loopt u rechtdoor het Stadshuisplein over richting de Diagonaal. Aan het einde van de Diagonaal komt u bij het Forum. Op het Forum gaat u rechts richting de MediaMarkt. Voorbij de MediaMarkt gaat u links de trap af naar het Schipperplein. Sla onderaan de trap rechtsaf naar de ingang van PIT.

Locatie

PIT Veiligheidsmuseum
Schipperplein 4
1315 SB Almere
Tel: 036 – 844 66 37
E-mail: info@pitveiligheid.nl
www.pitveiligheid.nl