Single Post

Museum Beelden aan Zee

Het museum werd in 1994 gesticht door Theo Scholten en Lida Scholten – Miltenburg. In Nederland is dit het enige museum dat zich exclusief richt op moderne en hedendaagse, (inter) nationale beeldhouwkunst.

Collectie

In 1969 werd het eerste beeldje voor de collectie gekocht. De collectie bestaat tegenwoordig uit meer dan 5.000 beelden, waaronder ongeveer 1.000 gipsmodellen en 500 penningen. De collectie varieert van portretten tot monumentale, meer dan levensgrote beelden. De oorsprong van het mensbeeld is het leidmotief. Kunstenaars ontrafelen zowel de uiterlijke verschijning als de menselijke psyche.

Op de website kunt u 12 topstukken uit de collectie portretten in 3D bekijken. Het museum vraagt u om rekening te houden met de systeemeisen van de 3D viewer.

Gipsotheek aan Zee

Wie kent nou niet een standbeeld in Nederland. Nederland is rijk aan monumenten. In de meeste monumenten ziet u iets terug van de vaderlandse geschiedenis. De Gipsotheek ontrafelt het artistieke proces voorafgaand aan deze standbeelden.

Wist u dat de Gipsotheek een uniek concept in Nederland is met een groot maatschappelijk draagvlak? Verschillende scholen, academies en universiteiten zijn namelijk betrokken bij dit project. Voor alle leeftijden is deze ruimte toegankelijk, onderhoudend, leerzaam en leuk. U wordt uitgenodigd om een workshop in deze ruimte te volgen en om de opstelling met meer dan duizend unieke gipsmodellen te komen bekijken.

Nieuwsgierig geworden welke kerncollecties en stepping stones u kunt bewonderen? Neem een kijkje op de website.

Sprookjesbeelden aan Zee

In 2004 is op initiatief van Theo en Lida Scholten (de stichters van het museum) op de boulevard van Scheveningen een groot buitenterras aangelegd met drieëntwintig sprookjesbeelden van de beeldhouwer Tom Otterness. De sprookjesbeelden behoren tot de hoogtepunten van Scheveningen. Tevens worden de beelden graag gezien, beklommen en gefotografeerd. De beelden zien er op het eerste gezicht vrolijk uit, maar als u goed kijkt lijken de sprookjes griezelig en soms grimmig. Op www.beeldenaanzee.nl kunt u de sprookjesbeelden bekijken.

Penningen collectie

Het museum heeft naast beelden ook sculpturale penningen. De penningen zijn door beeldhouwers in opdracht of uit eigen beweging ontworpen. Sommige moderne beeldhouwers hebben de behoefte om behalve in het groot, ook in klein formaat te werken. Hierdoor ontstaan zelfstandige kunstobjecten die soms in relatie staan tot de grote werken van een kunstenaar. Een autonoom onderdeel vormen de penningen van de museale collectie. Bent u benieuwd hoe de collectie aan penningen tot stand is gekomen? Klik dan hier.

Tentoonstellingen

Gedurende het jaar kunt u in het museum verschillende tentoonstellingen bewonderen. Elke tentoonstelling heeft zijn of haar eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden naar de tentoonstellingen? Bekijk op de website de tentoonstellingen en verdiep u in het verhaal erachter.

Rondleidingen en groepen

Uw museumbezoek is niet compleet zonder een rondleiding. Een rondleiding biedt u de mogelijkheid om het unieke sculptuurmuseum en de collectie beter te leren kennen of om het verhaal achter een tentoonstelling te horen. Op de website wordt het aanbod aan rondleidingen getoond.

Activiteiten

Jaarlijks staan er op de agenda van het museum diverse activiteiten. De activiteiten bieden voor ieder wat wils. Bent u benieuwd welke activiteiten op de agenda staan? Klik hier om de volledige agenda te bekijken.

Gebouw

Het museum ligt nog geen 500 meter ten zuiden van het Kurhaus. Ondanks dat het museum in één van de drukste badplaatsen van Nederland ligt, merkt u in het museumgebouw niks meer van de drukte. Het museum ligt namelijk verscholen in de duinen.

De Nederlandse architect Wim Quist heeft het museum ontworpen. Het gebouw, dat de grondvorm heeft van twee grote cirkels, is in het duin ingegraven. Het historische Paviljoen Von Wied staat op het museum. Het paviljoen is in 1826 gebouwd in opdracht van koning Willem I. Kenmerkend voor het museum zijn de onbeperkte lichtinval en weidse afmetingen. Op hun zandkleur zijn alle gebruikte materialen geselecteerd. Bij deze materialen kunt u denken aan beton, Italiaans graniet, beukenhout en Amerikaans grenen. De gebruikte materialen laten het museum samenvloeien met haar omgeving.

Beide helften aan de landzijde van het museum worden met elkaar verbonden door De Transparant. De glazen wand is ontworpen door architect Wim Quist en grafisch vormgever Reynoud Homan. Op de glazen wand staan gedichten van zestien gerenommeerde Nederlandse en Belgische dichters.

Museumcafé

Geniet voorafgaand of na uw museumbezoek in het café of op het terras van een heerlijke broodje, een soep, een stuk gebak, een warme of koude drank. U kunt het café ook zonder entreebewijs bezoeken. De menukaart kunt u bekijken op www.beeldenaanzee.nl.

Het museum biedt ook mogelijkheden voor borrels en diners na sluitingstijd in één van de bijzondere zalen van het museum. Deze zalen zijn geschikt voor ontvangsten, bedrijfsuitjes of trouwrecepties.

Wilt u meer informatie, de beschikbaarheid navragen of een offerte op maat? Neem contact op met het museum via 070-3585857 of de mail.

Museumwinkel

U bent bij de museumwinkel aan het juiste adres voor een aandenken aan uw museumbezoek of een cadeau. Het assortiment van de museumwinkel bestaat uit een breed aanbod van boeken over beeldhouwkunst en beeldend kunstenaars, design en cadeauartikelen als sieraden en keramiek. Tevens sluit het assortiment deels aan bij de tentoonstellingen die op dat moment te zien zijn. Het museum heeft naast de museumwinkel ook een webshop. Benieuwd wat het aanbod is van de webshop? Klik dan hier.

Bibliotheek

Het onderzoeksinstituut genaamd Sculptuur Instituut is gevestigd in het museum. Dit instituut wil het onderzoek bevorderen naar de moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Voor het onderzoek maakt men gebruik van de handbibliotheek van zo’n 13.000 banden en een beeldendocumentatie van de collecties van het museum. U kunt de bibliotheek bezoeken.

Toegangsprijzen

Wilt u een bezoek brengen aan het indrukwekkende Museum Beelden aan Zee? Bestel uw tickets op www.beeldenaanzee.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van Museum Beelden aan Zee op www.beeldenaanzee.nl.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer: vanaf Den Haag CS of Den Haag HS kunt u met tram 9 richting Scheveningen Noorderstrand. U stapt uit bij halte Kurhaus. Hierna is het ongeveer 6 minuten lopen. Het museum raadt u aan om via de Boulevard (in zuidelijke richting) naar het museum te lopen wegens werkzaamheden aan de Gevers Deynootweg. Het museum ligt ter hoogte van de Sprookjesbeelden.

Parkeren: het museum is wegens werkzaamheden aan de trambaan slecht te bereiken met de auto. Wenst u toch met de auto te komen, plan extra reistijd in. Parkeer uw auto in één van de BKS parkeergarages. U vindt bij de parkeergarages bij het Kurhaus en op de Nieuwe Parklaan (max. 1,90 meter hoog). Bekijk hier de beschikbaarheid van de parkeergarages.

Locatie

Museum Beelden aan Zee
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag
Tel: 070 – 358 58 57
E-mail: info@beeldenaanzee.nl
www.beeldenaanzee.nl