Image Alt

Ellertsveld

Het Drentse Ellertsveld

Ooit was Ellertsveld een woest gebied waar een Drentse sage zich afspeelde. In dit gebied woonden de rovende reuzen Ellert en Brammert. Het natuurgebied is vernoemd naar één van de reuzen. Naast een natuurgebied is het openluchtmuseum vernoemd naar deze reuzen.

Culturele tips

Openluchtmuseum Ellert en Brammert: op diverse manieren wordt vertoond hoe inwoners van Drenthe in het verleden woonden en leefden. U kunt in het museum 26 objecten bewonderen. Een centrale plaats neemt de plaggenhut in. Door het museum loopt een rode draad die een steeds ‘moderne’ bewoning laat zien. Een hapje en drankje kan genuttigd worden in de café-boerderij. Deze boerderij is ingericht als een oude Drentse boerenherberg.

De Papeloze Kerk: Drenthe staat bekend om haar hunebedden en één van deze hunebedden is de Papeloze Kerk. Hervormde geestelijken hielden hier hun geheime hagepreken tegen het paapse gezag. Onder de hunebedden is dit hunebed het pronkstuk. Prof. van Giffen heeft in 1959 op de helft van de dekheuvel na, zo goed als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Arrangementen Ellertsveld